Bilo gde da odete, svi znaju šta to ZNAČI: Kako je nastalo NAMIGIVANJE i zašto ovo radimo!?

Vesti 04.12.2021 18:13 0

Da li ste se ikada zapitali zašto namigujemo i kada smo to naučili da radimo

Bilo gde da odete, svi znaju šta to ZNAČI: Kako je nastalo NAMIGIVANJE i zašto ovo radimo!?

Pexels

Verovali ili ne, ali retko ko se zapita kako i kada su nastala neka opšteprihvaćena ponašanja širom sveta i koje je njihovo prvobitno značenje? Naravno, na tapeti se među prvim stvarima našlo namigivanje!

Onaj ko namiguje signalizira drugoj osobi da će uskoro sa njom podeliti neko tajno znanje. Nije očigledno zašto i šta je, ali namigivanje je znak da odmah dovodimo u pitanje stvarnost. Ovo je poziv za buđenje. Ako malo zastanete i razmislite o tome, već je prilično čudno, piše "Index.hr".

Namigivanje je zapravo vezano za priču o jednookom Odinu iz nordijske mitologije. Odin je moćan i mudar otac skandinavske religije - bog mudrosti i isceljenja. 

Prema jednoj priči, na jednom od svojih putovanja u potrazi za načinom da proširi svoje znanje i svest, Odin je došao do izvora gde raste drvo Igdrasil. Znalo se da ko se napije vode sa ovog izvora saznaće sve tajne i postati najmudriji na svetu.

Ovaj izvor je čuvao Mimir, savetnik bogova i najmudrija figura skandinavske religije. Odin je tražio malo vode. Mistično stvorenje je tačno znalo šta Odin traži i nije želelo da mu olakša: zamolio je Odina da žrtvuje svoje oko. Dok je Odin tražio apsolutnu mudrost, Mimir je mislio da je to poštena cena. Odin nije razmislio već je odmah bacio oko na izvor, a Mimir mu je dozvolio da se napije vode sa izvora i nauči sva znanja ovoga sveta.

U mnogim vizuelnim prikazima i zbog činjenice da ima jedno oko, Odin izgleda kao da "namiguje". To je priča odakle ovo opšteprihvaćeno ponašanje potiče, a kada namignemo i time damo doznanje nekome da imamo neku tajnu o nekome, zapravo odajemo počast Odinovoj žrtvi. 

Komentari (0)
Loading