Da vam uvek bude TOPLO: Poboljšajte cirkulaciju uz pomoć OVIH lekovitih biljaka

Vesti 13.12.2021 08:50 0

Poremećaj zbog kog ne možete zagrejati ruke i noge najčešće nastaje zbog loše cirkulacije krvi koja može biti uzrokovana i ozbiljnim bolestima

Da vam uvek bude TOPLO: Poboljšajte cirkulaciju uz pomoć OVIH lekovitih biljaka

pixabay

Poremećaj krvne cirkulacije najčešće je posledica neke bolesti ili patološkog stanja, koji nisu uvek bezazleni. To mogu biti nasleđe, stres, starenje, dijabetes, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, deficit određenih hranljivih materija, poremećaj metabolizma masti, povišen krvni pritisak, debljina, ateroskleroza, problemi s kičmom, upala krvnih žila, trudnoća.

Potrebno je proveriti nivo gvožđa i hemoglobina

Usporen protok krvi može izazvati pad koncentracije, vrtoglavicu, zaboravnost i trnce u rukama i nogama, a ako uz to osoba oseća umor i lupanje srca, trebala bi proveriti nivo gvožđa i hemoglobina jer se možda radi o anemiji. Na kraju, oslabljena cirkulacija može dovesti do stvaranja tromba u venama i izazvati infarkt srca ili moždani udar.

Da bi se utvrdio precizan uzrok poremećaja cirkulacije, neophodno je napraviti laboratorijsku analizu krvi, angiografiju, kolor dopler, magnetnu rezonancu, ultrazvuk ili neke druge testove, u zavisnosti od ostalih simptoma. Kada se postavi dijagnoza, doktor prepisuje terapiju u koju se ponekad uvode i lekovi protiv stvaranja krvnih ugrušaka, jedne od ozbiljnijih posledica oslabljene cirkulacije. Osim sintetičkih lekova, od velike pomoći mogu biti i biljni napici i obloge koje će ublažiti ovaj problem.

Ruzmarin

U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi u obliku napitka i obloga. Vino od ove biljke odlično je sredstvo za ubrzavanje protoka krvi, a priprema se na sledeći način: šaku listova ruzmarina prelijte litrom domaćeg vina, mešavinu ulijte u staklenu bocu i ostavite da stoji sedam dana uz svakodnevno mućkanje.

Osmog dana procedite i popijte jednu manju čašicu (0,3 dl) dnevno pre doručka i ručka. Čaj od ruzmarina može se piti ili pripremati kao oblog: 5 g listića ruzmarina kuvati dva minuta u 1,5 dl vode, pa procediti. Piti ujutro i uveče po jednu šalicu. Ovim čajem može se namočiti lanena krpa, koja se zatim obmota oko stopala i prekrije suvim toplim peškirom. Drži se pola sata uveče, pre spavanja.

Đumbir

Gingeroli iz đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju. Ova biljka delotvorno je sredstvo za smanjenje holesterola i triglicerida u krvi, a osim toga ublažava reumatske bolove, zagreva organizam, otklanja grčeve u mišićima i stimuluše funkciju jetre. Čaj se priprema tako što se dve kašičice svežeg ili kašičica suvog đumbira prelije šoljicom prokuvane vode, promeša i pusti da se malo ohladi. Pije se topao napitak, dva puta dnevno.

Hajdučka trava

Ova biljka poboljšava cirkulaciju i ima antitrombocitni učinak. Svež ekstrakt (sok) hajdučke trave odlično je sredstvo protiv proširenih vena, venskog zastoja i pritiska u glavi praćenog bolovima. U slučaju loše cirkulacije uzima se tinktura koja se priprema po starom narodnom receptu: u litru domaće rakije prepečenice staviti 100 g cvetova i listova hajdučke trave. Ostaviti da odstoji osam dana, uz svakodnevno mućkanje. Procediti u čistu bocu i piti tri puta dnevno pre jela po jednu kašičicu.

Beli luk 

Osim što snižava nivo holesterola u krvi i visoki krvni pritisak,  sprečava nastanak krvnih ugrušaka (trombova) i razvoj ateroskleroze, beli luk širi krvne žile i zagreva organizam. Kuvan s kiselim povrćem, kao što je paradajz, oslobađa ahoin koji deluje protiv tromboze.

Tinktura: očistiti i izgnječiti u drvenoj posudi 350 g belog luka, pa sipati u tamnu staklenu posudu i preliti sa 3 dl alkohola. Dobro zatvoriti i odložiti na hladno i mračno mesto, ali ne u frižider. Posle 10 dana propasirati talog, a zatim tinkturu procediti kroz četvorostruku gazu. Sledeća tri dana tinktura treba biti na istom mestu i pod istim uslovima. Piti tri puta dnevno od pet do 25 kapi.

Komentari (0)
Loading