Ovih 5 stvari imate u kući: Kako se u kućnim uslovima rešiti iritacije uboda komarca?!

Vesti 30.07.2021 11:07 0

Isprobajte kućne lekove protiv uboda komaraca

Ovih 5 stvari imate u kući: Kako se u kućnim uslovima rešiti iritacije uboda komarca?!

pixabay

Većina uboda komaraca je bezopasna, ali neki mogu izazvati komplikacije. Komarci grizu jer ih privlači ljudska krv. Ujed, koji se možda neće pojaviti satima kasnije, stvara kvrgu koja je obično otečena, bolna ili svrbi.

Možda nećete primetiti kada vas ujede komarac, ali kvrga koju ugriz ostavi pojavljuje se sa upornim svrabom koji može ostati danima nakon ujeda. Kreme i masti mogu pomoći, ali svrab možete pobediti i stvarima koje verovatno već imate u vašoj kući.


Izdvojićemo neka rešanja koje će ublažiti svrab:

1. Ovsena kaša

Jedan od lekova za neprijatan ubod komaraca takođe može biti jedan od vaših omiljenih doručaka. Ovsena kaša može ublažiti svrab i oticanje jer sadrži posebna jedinjenja koja imaju anti-iritantna svojstva. Napravite pastu od ovsenih pahuljica mešanjem jednake količine zobenih pahuljica i vode u činiji dok ne dobijete sjedinjenu masu. Kašikom dodajte malo paste na krpu pamučnu, i krpu sa kašom stavite na nadraženu kožu oko 10 minuta. Zatim obrišite područje. Ako imate mnogo uboda komarca, umesto toga probajte kupku od ovsenih pahuljica. Pospite 1 šolju ovsene kaše ili mlevenog ovasa u kadu punu tople vode. Lezite u kadu u  sa ovsenom kašom 20 minuta.

2. Smrvljeni led

Hladne temperature i led mogu smanjiti upalu. Hladnoća takođe prija kod upaljene ili iritirane kože. Čak i lekari preporučuju upotrebu hladnog pakovanja ili vrećice napunjene zdrobljenim ledom kako bi se ublažio svrab uzrokovan ubodom komaraca. Ne ostavljajte led direktno na ugriz duže od pet minuta jer može oštetiti kožu. Takođe možete ubaciti led u neku krpu ili peškir i na taj naj način možete ublažiti iritaciju od uboda.


3. Med 

Ova slatka supstanca česta je vrsta među ljubiteljima domaćih lekova jer ima mnoštvo antibakterijskih i antiinflamatornih svojstava. Mala kapljica meda koja se doda na svrab može smanjiti iritaciju. To bi trebalo da smanji vaše iskušenje da vas svrbi, jer ne biste trebali češati kožu koja je ulepljena medom da ne biste razmazali med po odeći.

4. Aloe vera

Uobičajena biljka u domaćinstvu, aloe vera ima mnoge namene. Pokazalo se da gel ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u zaceljivanju lakših rana ili smirivanju infekcija. Zbog toga je možda i dobra opklada za izlečenje ujeda bube. Da biste to pokušali, otvorite mali deo biljke. Nanesite biljni gel na područje koje je iritirano. Ostavite da se osuši i prema potrebi nanesite ponovo.

5. Soda bikarbona

Soda bikarbona, koja se nalazi u gotovo svakoj kuhinji, ima mnoštvo primena - od pečenja hleba do pročišćavanja odvoda. Inače poznat kao natrijum bikarbonat, soda bikarbona takođe može pružiti olakšanje od uboda komaraca. Lako je napraviti pastu od sode bikarbone, a možete je koristiti na sličan način kao i kašu od ovsene kaše. Pomiješajte 1 kašiku sode bikarbone sa samo toliko vode da se stvori pasta. Nanesite ga na ujed komarca i pustite da odstoji 10 minuta pre nego što ga operete. Ako dođe do iritacije kože, zaustavite ovaj tretman.
 

 

Komentari (0)
Loading