Umor vas obara, a oči su vam ŠIROM otvorene: Uz ove trikove NESANICA će postati daleka prošlost

Vesti 17.12.2021 22:09 0

Dobar san je neophodan, ako želite da očuvate zdravlje i vitalnost

Umor vas obara, a oči su vam ŠIROM otvorene: Uz ove trikove NESANICA će postati daleka prošlost

Shutterstock

Imajte na umu da dobar noćni san počinje dobrim uspavljivanjem, a evo nekih predloga kako da lakše utonete u san:

1. LEZITE UVEK U ISTO VREME

Zvuči jednostavno i jeste! Odlučite se za određeno vreme kada ćete odlaziti u krevet i držite se toga! Biće vam potrebno svega nekoliko dana da sevaš organizam navikne, pa više nećete ni gledati na časovnik.Zapamtite, kako starite, vaše telo nepravilan ritam spavanja sve teže podnosi.

2. TOPLA KUPKA

Ako imate problem sa spavanjem obavezno kao rital uvedite toplu kupku. Nekad je dovoljno i kratko tuširanje u toploj vodi. Topla voda će vas zagrejati, a okupani ćete jedva dočekati da uskočite u krevet.

3. ČITAJTE

Čak i ako nemate naviku da čitate uveče, uvedite je. Nema tog čoveka koji u krevetu neće zaspati već posle nekoliko stranica.

4. DIŠITE DUBOKO

Duboko disanje uključuje korišćene vašeg stomaka u mnogo većoj meri nego grudnog koša. Svakim udahom stomak treba da se izdigne, i izdahom da se spusti. Ovako ćete disati i kada zaspite. Kada legnete u krevet, dajte sve od sebe da se usredsredite na ovakav način disanja i ne dajte da Vas bilo šta ometa u tome.

5. PRONAĐITE ZVUK KOJI VAS USPAVLJUJE

Roditelji dobro znaju da umirujuće melodije i pozadinska buka „belog šuma“ pomažu njihovoj deci ta utonu u san. Širom interneta možete naći veliki broj snimaka koji će vam pomoći da lakše zaspite – padanje kiše, šuštanje lišća na vetru, talasi koji udaraju o obalu ili cvrkut ptica. Možete izabrati i ambijentalnu muziku.

 

Komentari (0)
Loading