NIKAKO NE SMETE DA PROPUSTITE: Večeras trebate da spavate pod vedrim nebom, pored PUNOG MESECA još dve planete će biti vidljive GOLIM OKOM

Naj žena Vesti 22.08.2021 16:55 0

Idealno veče predstoji pred nama, izađite na prozor i uživajte u pogledu

Mesec

Shutterstock

Savršena prilika će biti večeras da odete iz grada i veče provedete u prirodi pod vedrim nebom, ali bez zvezda, jer nam noć donosi pun Mesec koji će dominirati na nebu i ugasiti im svetlo.

 

 

Mesec putuje oko Zemlje po eliptičnoj putanji, a tokom tog puta on se udaljava i približava od nje. Kako kažu astronomi, najudaljenija tačka ove elipse naziva se apogej i u proseku je udaljena oko 405.500 kilometara od Zemlje. Najbliža tačka je perigej, i u proseku se nalazi na oko 363.300 kilometara od Zemlje.

Svakog meseca, Mesec dostiže svoj apogej i perigej. Pun Mesec može da se pojavi u bilo kojoj tački duž te eliptične putanje, ali kada se pun Mesec dogodi na ili blizu perigeja, izgleda nešto veći i svetliji od tipičnog punog meseca. Tada se on naziva u žargonu naziva "Supermesec" i za nekoliko procenta je prividno veći kada ga posmatramo sa Zemlje. Astronomi generalno ne vole ovaj termin. A pored meseca videćete i Jupiter i Saturn golim okom.

 

Komentari (0)
Loading