Tačno 26. septembra pogledajte u nebo: Posle skoro 60 godina, događa se POSEBAN astronomski aspekt

Vesti 20.09.2022 16:15 0

Istraživač NASE Adam Kobelski saopštio je o kakvom prizoru se radi

Tačno 26. septembra pogledajte u nebo: Posle skoro 60 godina, događa se POSEBAN astronomski aspekt

Shutterstock

 

Najveća planeta Sunčevog sistema Jupiter, približiće se Zemlji 26. septembra najviše u poslednjih 59 godina. Jupiter će, takođe, biti direktno nasuprot Suncu gledano sa Zemlje, što je astronomski raspored poznat kao opozicija.

Opozicija je uobičajena za Jupiter, dešava se svakih 13 meseci, a ta planeta i Zemlja se približavaju jedna drugoj otprilike jednom godišnje. Retko se međutim, poklapa da Zemlja bude između Sunca i Jupitera istovremeno kada se Jupiter približi Zemlji.

Ovog puta, Jupiter će biti udaljen od zemlje "samo" oko 590 miliona kilometara, a inače je ta razdaljina oko 965 miliona kilometara. Izgledaće neobično svetao i velik, pa će tako svi koji odluče da posmatraju nebo, moći da vide njegove odlike. Jupiter bi trebalo da bude u odličnoj poziciji za posmatrače neba sa dvogledom ili malim teleskopom nekoliko dana ranije, i nekoliko dana posle 26. septembra, prenosi portal "Spejs".

Najbolje je posmatrati ovog "gasovitog giganta" sa lokacije koja je na većoj nadmorskoj visini, kada je nebo tamno i u području sa suvim vremenom.

"Prizor bi trebalo da bude najbolji za posmatranje nekoliko dana pre i nekoliko dana posle 26. septembra. Iskoristite te dane da biste posmatrali nebo - pored Meseca, Jupiter bi trebalo da bude jedno od najsvetlijih, ako ne i najsvetlije nebesko telo u tom periodu", rekao je istraživač NASA Adam Kobelski u saopštenju.

Komentari (0)
Loading