Evo zašto Indijanci smatraju da su SNOVI važniji od sanjarenja u stvarnom svetu

K.Ć. Vesti 25.10.2022 15:32 1

U kulturi Indijanaca snovi su od velike važnosti. Oni su duboko utkani u tradiciju i duhovnu praksu. Deca se od malih nogu uče da pamte svoje snove kako bi mogla da ih dekodiraju i uče iz njih

Evo zašto Indijanci smatraju da su SNOVI važniji od sanjarenja u stvarnom svetu

Shutterstock

Pa gde, prema Indijancima, odlazi duša kada sanjamo? Da li ostaje u našem telu? Ili možda odlazi u svet snova?

Odgovor je prilično komplikovan, jer prema Indijancima imamo tri duše. Prva je ego-duša koja oličava dah. Drugo je telo – duša koja daje energiju i životnu snagu tokom budnog stanja. A treći je slobodna duša i napušta naše telo dok spavamo.

Indijanci veruju da ova treća duša napušta naše telo i radi dok naše telo spava. Druge dve ostaju, dok slobodna duša putuje kroz svet snova.

Prema Indijancima, um ne sanja. Nije ni telo. Džon Tanderberd iz starešina Čipeva to objašnjava na sledeći način: „Tvoja duša sanja o ovim putovanjima; ne tvoje telo, ne tvoj um. I ti se snovi ostvaruju. Duša putuje po celom svetu kada sanjaš.“

Dok putuje kroz svet snova, duša komunicira sa drugim dušama. U svetu snova može da se komunicira i sa životinjama. Svet snova je stvaran koliko i fizički svet.

Kada doživimo stvarnost sveta snova, cenimo san stvarnog sveta. Suština indijske filozofije je da je i sam život samo jedan veliki san, a kroz snove se prisećamo koliko je ovaj svet nestalan. U glavama Indijanaca ne postoji razlika između sveta snova i budnog života.

Sanjati je vreme primanja duhovne poruke. Kada se Indijanac probudi, odlaze kod starešine i priča o svojim snovima. Ona ih tumači, govori ono što Duh pokušava da prenese. Uloga sanjara je da izvuče odgovarajuće zaključke.

Evo zašto Indijanci smatraju da su SNOVI važniji od sanjarenja u stvarnom svetu

pixabay

 

Kao i mi, idemo kod terapeuta zbog raznih problema koje doživljavamo dok smo budni, Indijci svoje snove pričaju starijima. Iz njih izviru duboke poruke i pravci za budućnost.

Neki ljudi kažu da je život škola za dušu. Kažu to i Indijci, ali i veruju da svako veče posetimo novu školu duše kada uđemo u svet snova.

Za razliku od našeg savremenog sveta, gde u većini slučajeva ignorišemo snove, fokusirajući se isključivo na budni život, snovi u kulturi američkih Indijanaca su jednako važni kao i sve što se dešava u stvarnom životu, ponekad se čak i snovi doživljavaju čak i važnijim. Indijanci veruju da slobodna duša putuje da bi dobila neprocenjive smernice koje se ne mogu dobiti na Zemlji.

Možemo reći da Indijanci veruju da je svet snova astralna ravan u koju naše duše svake noći odlaze radi istraživanja i razvoja. Dakle, snovi nisu šala i ne treba ih shvatiti olako.

Oni se smatraju glavnim sredstvom komunikacije kojim nas Duh može voditi bez povrede naše slobodne volje. Pošto se Duh ne može mešati u razvoj naše duše, mora nam dozvoliti da pravimo sopstvene greške i donosimo zaključke. Ali komunicirajući sa nama kroz snove i simboliku sna, tada možemo dobiti neprocenjive savete.

Dakle, možda je vredno da pogledate svoje snove i razmislite o njima neko vreme pre nego što posegnete za telefonom nakon što se probudite? Ovi snovi mogu sadržati odgovore koje bezuspešno tražimo dok smo budni...

BONUS VIDEO

Komentari (1)
Loading
Ivan Zgrozeni
26.10.2022 07:21

Mozda su citali Frojdovo Tumacenje snova?