BIČEVANE su zbog nošenja sandala, a svako pravo im je USKRAĆENO: Avganistanske žene strahuju za svoje živote

Vesti 16.08.2021 08:04 0

Kakar je odrasla u Avganistanu u kojem nema mnogo talibana, gde su se žene usudile da sanjaju o karijeri i steknu obrazovanje. Nekoliko godina radi za ženska prava - sarađujući sa organizacijama na podizanju svesti Avganistanaca o rodnoj ravnopravnosti

BIČEVANE su zbog nošenja sandala, a svako pravo im je USKRAĆENO: Avganistanske žene strahuju za svoje živote

Shutterstock

Snovi 26-godišnje žene srušili su se kada su talibani napali Herat, treći po veličini grad u Avganistanu, terorišući stanovnike. 

- Kako je moguće da kao žena koja je toliko radila, pokušavala da nauči i napreduje u društvu, sada moram da se krijem i ostanem kod kuće? - pita Zarmina. Nekoliko dana nije izlazila iz svoje kuće, strahujući za život nakon ulaska talibana u grad. - Osećam da ćemo se, ako talibani dođu na vlast, vratiti u iste mračne dane.

Intenzivna ofanziva Talibana odvijala se u samo nekoliko dana. Oni sada kontrolišu više od dve trećine zemlje. U nedelju ujutru, talibani su ušli u avganistansku prestonicu Kabul .

BIČEVANE su zbog nošenja sandala, a svako pravo im je USKRAĆENO: Avganistanske žene strahuju za svoje živote

Shutterstock

 

Ova fundamentalistička grupa vladala je zemljom pet godina, pre američke intervencije 2001. Za to vreme devojčicama je bilo zabranjeno obrazovanje, ženama je bilo zabranjeno da rade , pa čak nije im bilo dozvoljeno ni da odlaze van kuće bez njihovog muškog pratioca. Talibani su takođe izvršili javna pogubljenja, odsekli ruke lopovima i kamenovali žene optužene za preljubu .

- Duboko sam zabrinut zbog izveštaja da talibani nameću stroga ograničenja ljudskih prava u oblastima koje kontrolišu - rekao je šef UN Antonio Guterres .

Sekretar organizacije je takođe rekao da je više od 1.000 ljudi poginulo ili povređeno u napadima talibana na civile. Sada se planiraju vojne operacije koje će obuzdati dramu koja se odvija u Avganistanu.

Agencija UN za izbeglice kaže da je skoro 250.000 Avganistanaca napustilo svoje domove od kraja maja u strahu da će talibani ponovo nametnuti njihovo strogo i nemilosrdno tumačenje islama, gotovo eliminišući prava žena. Osamdeset odsto raseljenih su žene i deca.

Žene u opasnosti

Associated Press javlja da u jednom parku u Kabulu, koja je pretvorena u sklonište raseljenih lica od prošle nedelje, devojke su privedeni i šibanje zbog nošenje "sandala".  Učitelj iz obližnje provincije rekao je da nikome nije dozvoljeno da ode na pijacu bez muške pratnje.

Zarmina je prestala da ide u kancelariju pre oko mesec dana kada su militanti prišli Heratu. U četvrtak su talibanski borci probili odbranu grada i od tada uopšte nisu mogli da rade. Avganistanske žene su do sada imale koristi od obrazovanja, bile su aktivne u politici, vladi i poslu. Ovo se sada može promeniti.

Dok je razgovarala sa Associated Pressom, oči su joj se napunile suzama jer je zamišljala da se neće moći vratiti na posao; da njena 12-godišnja sestra neće moći da nastavi sa školovanjem; da njen stariji brat ne bi mogao da igra fudbal. Seća se detinjstva kada ju je majka vodila na sladoled dok su vladali talibani. Talibanski borac ju je udario zato što joj je nekoliko minuta bilo otkriveno lice dok je jela sladoled.

- Osećam da ćemo se, ako talibani dođu na vlast, vratiti u iste mračne dane - rekla je ona.

Komentari (0)
Loading