"Do kraja života pamtiću kako izgleda GLAD": Lekari otkrili sa čim su se sve SUSRELI na poljsko-beloruskoj granici i uzdrmali SVET svojim izjavama

K.Ć Vesti 28.12.2021 12:45 0

Na društvenoj mreži Fejsbuk objavljen je video koji rezimira akciju, u kojem članovi medicinske pomoći prvi put nisu zadržali emocije i ispričali zašto su se pridružili timu i šta su videli na poljsko-beloruskoj granici

"Do kraja života pamtiću kako izgleda GLAD": Lekari otkrili sa čim su se sve SUSRELI na poljsko-beloruskoj granici i uzdrmali SVET svojim izjavama

EPA

Lekari na granici započeli su dežurstvo 7. oktobra 2021. Grupa medicinara je 40 dana pružala medicinsku pomoć migrantima koji su prešli poljsko-belorusku granicu, bežeći iz zemalja kao što su Avganistan, Irak, Sirija, Kongo i Kamerun.

Sve vreme su na svojim društvenim mrežama obaveštavali o naknadnim intervencijama i drugoj pomoći pruženoj na licu mesta (uključujući kurseve prve pomoći za aktiviste). Aktivnost grupe činio je veliki deo Poljaka, ali su i sami medicinari naišli na akte agresije, u novembru oštećeno je pet putničkih automobila članova dežurne ekipe i novinara koji su ih pratili tih dana. Pomenuta šteta uključuje probušene gume, razbijene prozore, farove i oštećenu karoseriju.

EPA

 

Kako je ranije planirano, medicinari na granici završili su svoju misiju 15. novembra i predali zadatke poljskom centru za međunarodnu pomoć (PCPM). Mesec dana po završetku službe, na Fejsbuk profilu grupe objavljen je 15-minutni mini-dokumentarac, zahvaljujući kojem možemo da upoznamo ceo tim medicinara na granici i mirno saslušamo njihove priče.

"Osećao sam da moramo da idemo da pomognemo"

Grupna aktivnost je u osnovi počela sa porukama na Mesindžeru. Marisia iz Grupe Granica je sredinom septembra pisala: - U šumama srećemo ljude u veoma teškom stanju, bez hrane, koji su iz prljavih lokvi pili vodu i u oskudnoj odeći. Lekari iz cele zemlje odlučili su da se pridruže grupi jer im savest nije dozvoljavala da budu besposleni.

EPA

 

- Do kraja života pamtiću kako izgleda glad. Kako izgledaju ljudi koji nisu ništa jeli nekoliko dana, koji nisu pili čistu vodu. Pamtiću trenutak kada su dobili hranu i jeli. Jeli su brzo, halapljivo, šta god da je bilo, ne pitajući ništa., mnogo puta zahvaljujući im što konačno mogu nešto da jedu – kaže Pavle Lukasjevič, bolničar iz Krakova.

 

- Nikada neću zaboraviti lice dvogodišnje devojčice koja je putovala sa mnom u bolnicu, u krilu gledajući crtani, kao da ne postoji svo zlo koje se oko nas dešavalo – dodaje Pavel Podkošćelni, hitna pomoć specijalista medicine iz Lođa.

Iskustvo zajedničko svim medicinarima koji rade na granici bila je neka vrsta bespomoćnosti – u mnogim slučajevima mogli su samo da spasu ljude od smrti ili da im obezbede lekove neophodne za preživljavanje, ali nisu mogli da brinu o njihovom zdravlju na duže staze. I medicinari su živeli u strahu da će biti optuženi za ilegalno pomaganje migrantima. Ipak, savest im nije dozvoljavala da ne pokušaju da pomognu onima kojima je to bilo potrebno.

- Nadamo se da će humanitarna kriza na granici uskoro prestati - navodi se u objavi na Fejsbuk stranici grupe.

Tokom svoje misije, Medicinski radnici na granici su pružili pomoć za 219 osoba - 141 odraslog i 78 dece. U bolnicu su prevezli 21 osobu – saznajemo iz filma.

Komentari (0)
Loading