"Gledala sam BRUTALNOST nacista": Brunhilda je jedna od poslednjih PREŽIVELIH iz Hitlerovog berlinskog bunkera u kom je proveo poslednje dane

K.Ć Vesti 23.01.2022 09:53 0

Brunhilda Pomsel je pre smrti otkrila nepoznatu istoriju. Ona je spasila Hitlera iz berlinskog bunkera

"Gledala sam BRUTALNOST nacista": Brunhilda je jedna od poslednjih PREŽIVELIH iz Hitlerovog berlinskog bunkera u kom je proveo poslednje dane

Profimedia

Brunhilda je za vreme Drugog svetskog rata radila kao lična sekretarica i stenografkinja nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa, ali je i jedna od preživelih iz berlinskog bunkera u kome je Hitler proveo poslednje dane svog života.

Jozef je jako verovao njegovoj Pomsel, te je ona 1942. godine postala i njegova lična sekretarica sve do 1945. godine. Ona je transkribovala njegove reči u dokumenta, zapise, pisma i dnevnike.

Brunhilda Pomsel je čak sedela blizu prvog reda, odmah iza šefove supruge, tokom jednog od najpoznatijih Gebelsovih govora, u berlinskom Sportpalastu 1943, nakon što su Rusi pobedili naciste kod Staljingrada.

- Nijedan glumac nije mogao tako da se transformiše iz civilizovane ozbiljne osobe u raskalašnog, razularenog čoveka - rekla je Pomsel jednom za "Gardijan" o Gebelsu. - U kancelariji je imao neku vrstu plemenite elegancije, a onda ga odjednom napolju vidite kao pobesnelog patuljka – jednostavno ne možete zamisliti veći kontrast - govorila je.

U tom govoru iz 1943. Gebels je pozvao na "totalni rat" i aludirao na Holokaust. Međutim, Pomsel je kasnije rekla da nije znala za genocid koji je već bio u toku, u trenutku kada je radila za Gebelsa.

Profimedia

 

Ali jedno je sigurno: Pomsel je videla brutalnost nacista. Čak je i jedna od Pomselovih jevrejskih prijateljica, Eva Loventhal, nestala od ruku nacista.

- Cela zemlja je bila kao omađijana - rekla je Pomsel za Njujork tajms. - Mogla bih da kažem da me politika nije zanimala, ali istina je da je idealizam lako mogao da vas dovede do toga da vam slome vrat - govorila je, a prenosi Nacionalnageografija.

Poslednjih dana rata, Pomsel je bila u berlinskom bunkeru u kojem su povremeno bili smešteni nacisti, uključujući Gebelsa i Hitlera, a obojica su izvršili samoubistvo. Brunhilda Pomsel je rekla da je osoblje bunkera zajedno postavilo džinovsku belu zastavu iz džakova sa hranom u znak predaje Rusima.

Kada su Rusi došli, Pomsel je priznala da je radila za Ministarstvo propagande i zbog toga odležala pet godina u ruskim zarobljeničkim logorima u blizini Berlina. Nakon puštanja na slobodu, radila je na radiju, nikada se nije udala i provela ostatak godina u Minhenu.

Brunhilda Pomsel, umrla je 27. januara 2017. u svom domu u Minhenu u 106. godini.

Komentari (0)
Loading