Nakon NEUSPEHA na Olimpijadi, Izraelska atletičarka otvoreno progovorila o svojim MENSTRUALNIM BOLOVIMA tokom TRKE

Vesti 25.08.2021 12:27 0

Izraelska atletičarka Lonah Salpeter postavila je na Fejsbuku objašnjenje zašto nije uspela da postigne bolji rezultat na maratonu na Olimpijskim igrama u Tokiju

Nakon NEUSPEHA na Olimpijadi, Izraelska atletičarka otvoreno progovorila o svojim MENSTRUALNIM BOLOVIMA tokom TRKE

Tanjug/Ap

Tridesetrogodišnja atletičarka iz Kenije, je 2016. godine postala izraelska državljanka, bila je favorit maratona na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju.

Prošlog marta, Salpeter je pobedila na takmičenju sa rekordnim vremenom od 2 sata, 17 minuta i 45 sekundi.

U svetu sporta još uvek nedostaje otvorena rasprava o menstruaciji i naučna istraživanja koja bi omogućila sportistkinjama da se bolje pripreme za takmičenja.

Kada je trkačica Lonah Salpeter sletela u Tokio, u jednom intervjuu je priznala da su je meseci treninga doveli do "najboljeg oblika života". Atletičarka je bila zabrinuta zbog jednog faktora koji je bio van njene kontrole: perioda koji je trebalo da dođe dva dana pre trke, za koji je tvrdila da će verovatno uticati na njen učinak.

- Znam i sama, kada imam menstruaciju, ne trčim 100 odsto - rekla je Salpeter.

Period se pojavio tek nakon takmičenja, ali je ipak uticao na rezultat atletičarke. Salpeter je većinu trke na 42 km vodila. Ali sa samo četiri kilometra do cilja zaustavila pored puta zbog jakih bolova u donjem delu stomaka. Na kraju je Salpeter završila na 66. mestu za 2 sata, 48 minuta i 31 sekundu.

Nakon NEUSPEHA na Olimpijadi, Izraelska atletičarka otvoreno progovorila o svojim MENSTRUALNIM BOLOVIMA tokom TRKE

Tanjug/Ap

 

- Zaista sam bila ponosna što predstavljam Izrael, borila sam se za medalju - rekla je za izraelski sportski kanal i dodala - Žao mi je što nisam pobedila.

Dan nakon takmičenja, Salpeter je na Fejsbuku napisala da želi da podeli svoju priču kako bi prekinula tišinu o menstruaciji i njenom uticaju na ishode. - Mislim da zaista moramo normalizovati razgovor oko toga - napisala je ona.

Menstruacija u svetu sporta i dalje je tabu tema

Stručnjaci kažu da je iskustvo Salpetera dokaz kako menstruacija može direktno uticati na atletske performanse i koliko je važno razbiti tabu oko rasprave o menstruaciji kod sportista, ne samo u obećanjima, već i kod transrodnih i ne-binarnih osoba koje takođe imaju menstruaciju. Salpeter nije jedini sportista koji veruje da postoji nedostatak otvorene diskusije o menstruaciji u svetu sporta i istraživanja koja pokazuju kako menstrualni ciklus utiče na performanse u sportu. Ričard Burden, istraživač na Engleskom institutu za sport, u vladinoj organizaciji koja podržava sportiste u Velikoj Britaniji, nada se da će njegovo pilot istraživanje pomoći u popunjavanju ove praznine.

Salpeter bi želela da joj se pridruže profesionalniji sportisti koji otvoreno govore o efektima hormonskog ciklusa na rezultate:

- Tokom takmičenja vidim da neke devojke pate, ali samo kažu da ih boli stomak. Ne moram ni da ih pitam jer znam kako se osećaju - rekla je. Atletičarka se nada da će se istraživanje koje su sproveli engleski naučnici pokazati korisnim tokom priprema za Olimpijske igre u Parizu.

- Ove informacije ne bi pomogle samo meni, već i drugima - dodala je Salpeter.

Komentari (0)
Loading