Igračke i prelep posao zamenila GRANATAMA: Tatjana je VASPITAČICA koja je rešila da ode u RAT! (FOTO)

T.Đ Vesti 29.01.2022 18:40 1

Ona je oficir padobranske brigade i u potpunosti istreniran vojnik

Igračke i prelep posao zamenila GRANATAMA: Tatjana je VASPITAČICA koja je rešila da ode u RAT! (FOTO)

Alo


Ukrajina je trenutno sa svih strana okružena sa, pretpostavlja se, oko 100.000 ruskih vojnika koji samo čekaju naredbu da otpočnu invaziju. Dok se unutar NATO-a polemiše da li da se interveniše ili ne, Ukrajinci se spremaju da brane svoju domovinu.

U januaru nam je svima stigao podsetnik da u Evropi postoji aktivna ratna zona, a da su tenzije nikada veće. Od 2014. godine traje sukob ruskih separatista i ukrajinske vojske oko Donjeckog basena. Donjecka republika i Luganska republika su proglasile nezavisnost od Ukrajine jer smatraju da ova teritorija sa većinski ruskim stanovništvom treba da se pripoji Rusiji. Putin nije zvanično umešao svoju zemlju u rat, ali ako to bude uradio, clij će biti da se Ukrajina približi Rusiji i postane njen satelit, kako bi Kremljin obezbedio svoje granice od potencijalne NATO invazije, piše Noizz.

Za skoro osam godina sukoba poginulo je oko 13.000 ljudi, od čega 3500 civila, ali ukoliko se obistine slutnje međunarodne zajednice i dođe do ruske invazije, broj mrtvih će biti mnogo veći. Strah je prisutan i kod ukrajinskih vojnika, koji kopaju rovove duž granice sa Rusijom u nadi da će makar usporiti ogrnomnu vojsku koja im stoji na vratima.

Ipak jedna od onih koje se ne plaše je bivša vaspitačica i sada već iskusni vojnik i borac poručnik Tatjana Zaritska. On se pridružila ukrajinskog vojsci zajedno sa svojim mužem još 2014. godine, čim se prvi put zapucalo u Donbasu. Poprilično je patriotski nastrojena, a službu zemlji je počela tako što je prikupljala odeću i hranu za borce.

- Morala sam nešto da uradim. Kada su prvi ukrajinski vojnici počeli da umiru, to sam jako lično shvatila. Ne želim da moja deca žive pod ruskom vlašću i u ratnim vremenima kao ona u Donjecku i Lugansku. Rusija je totalitarna zemlja, u njoj nema napredka. Ja želim da živim u demokratskoj, evropskoj, slobodnoj Ukrajini.

Ona je oficir padobranske brigade i u potpunosti istreniran vojnik. Njena mlađa ćerka ima 13 godina i želi da prati stope svoje majke i da se pridruži urajinskoj vojsci. Ogorčena je na Rusiju jer smatra da je njen narod u poslednjih 100 godina bio konstantno ugnjetavan od strane svog većeg suseda.

Kao primere je navela 1933. kada je četiri miliona Ukrajinaca umrlo od gladi zbog mera Jozefa Stalina i gušenje ukrajinskog jezika i kulture u Sovjetskom Savezu. Rekla je kako se ne plaši Putina i njegovih imperilajističkih ambicija, ali da se nada da neće doći do invazije.

 

Komentari (1)
Loading
Vickasti
04.02.2022 13:35

A zašto gurate ovu Zapadnu propangandu? Zašto ne naglasite da je gospođa Poljakinja a ne Ukrajinka. Ona priča o totalitarnom sistemu a u Ukrajini zabranjeni svi mediji iz Rusije. Zabranjene novine, čak i knjige, filmovi serije svi TV kanali. Jedina dva prava opoziciona lidera uhapšena i optužena za izdaju. Zašto ne objavite istraživanje po kome manje od 50% ljudi je spremno da brani Ukrajinu. Ili prilog o borcima iz Donbasa tamo isto ima gomila žena.