Dijagnostifikovan joj je HIV 2013. godine: Nikada se nije lečila, a posle OSAM godina je saznala NEVEROVATNU istinu

Vesti 30.01.2022 18:10 0

30-togodišnja žena iz Argentine je saznala da ima HIV i samoinicijativno odlučila da ne uzima terapiju

Dijagnostifikovan joj je HIV 2013. godine: Nikada se nije lečila, a posle OSAM godina je saznala NEVEROVATNU istinu

Shutterstock

 

Tridesetogodišnjakinja iz Argentine koja se godinama unazad bori sa HIV-om i koja je dobila nadimak "Esperanca", po gradu svog rođenja, oslobođena je ovog virusa iako nije uzimala terapiju, objavili su lekari, a prenosi Dejli Mejl.

Ova Argentinka je već dugo u medijima, a HIV joj je dijagnostikovan 2013. godine. Sada, kako su objavili lekari, ona nema zabeleženo prisustvo ovog virusa u telu.

U prvih osam godina nakon dijagnoze nije primala terapiju, izuzev šest meseci u toku kojih je bila trudna, kako bi se osiguralo da će beba biti rođena zdrava.

Naučnici kažu da će slučaj ove Argentinke biti presudan i doneti potencijalno izlečenje za sve ljude inficirane virusom HIV.

Naučnici sa Harvarda su neverovatno otkriće o ovoj ženi otkrili na kongresu eksperata za HIV koji je održan u martu.

Tada su izložili slučaj ove žene, čiji je bivši dečko preminuo od AIDS-a, a ovih dana je činjenica da ona više nema ovaj virus potvđena i u naučnom časopisu Annals of Internal Medicine.

Dr Ksu Ju i kolege koji su angažovani na slučaju ove žene kažu da nisu našli nikakav trag HIV virusa, a analizirali su oko 1,5 milijardi krvnih ćelija, kao i ćelija tkiva. Žena danas ima novog dečka, ali i dete i oboje su HIV negativni.

Pored ove anonimne žene iz Argentine, zabeležen je samo još jedan slučaj kada je osoba prirodno izlečena od ovog virusa. U pitanju je Loren Vilenberg (67) iz San Franciska, kojoj je HIV dijagnostikovan pre 30 godina, a avgusta prošle godine zabeleženo je da više nema prisustva virusa u njenom telu.

Lista pacijenata izlečenih od ovog virusa uključuje i Timotija Reja Brauna iz Berlina i Adama Kastelja iz Londona. I Braun i Kasteljo su imali kancer i u jednom trenutku su bili na transplantaciji koštane srži, a donor je imao gene otporne na HIV, što je njima pomoglo da se izleče. Zbog toga se njihov slučaj razlikuje od "Esperance" i Loren Vilenburg jer njih dve nisu imale baš nikakav tretman, a uspele su da se izleče.

Komentari (0)
Loading