Na aerodromima su "legalno silovali" žene: "Verenica mi je krvarila, ćutala i bila PRESTRAVLJENA"

K.Ć Vesti 08.02.2022 17:00 0

Ričard Holden, 36-godišnji poslanik u britanskom parlamentu, nije verovao u ono što je čuo na radiju pre dve godine

Na aerodromima su "legalno silovali" žene: "Verenica mi je krvarila, ćutala i bila PRESTRAVLJENA"

Shutterstock

Izveštaj je govorio o praksi „testiranja nevinosti“ koja se odvija na britanskim aerodromima.

- Nisam mogao da verujem da se to još uvek dešava ili da to niko nije primetio - rekao je Holden za CNN.

- Znao sam da moram da vodim kampanju za promenu zakona - dodao je on. Engleski i velški zakon upravo je zabranio svaku operaciju himena, što je još jedan korak u borbi protiv seksističkih običaja. Međutim, mnoge organizacije optužuju britansku vladu da se nikada nije izvinila ženama zbog "zakonskog silovanja" počinjenog nad njima.

Britanska vlada je u novembru 2021. proglasila „testove nevinosti“ u Engleskoj i Velsu krivičnim delom, a sada je dodala još jedan amandman. Himenoplastika, ili operacija „popravljanja ili vraćanja nevinosti,“ je zabranjena, bilo sa ili bez pristanka žene.

Legalno silovanje na aerodromima

Praksa "testiranja nevinosti" nastavljena je do 1979. Imali su za cilj borbu protiv ilegalne imigracije u svrhu sklapanja brakova iz interesa. Žene, uglavnom ibeglice, bile su podvrgnute vaginalnim pregledima, najčešće "testom sa dva prsta".

Obrazloženje iza ovih praksi bilo je da ako je udata žena imala himen, njen brak je bio lažan. Suprotno tome, a ako je bio himen probijen, službenici za imigraciju su verovali da je ona već udata.

Prema članku o BMJ Global Health, "test nevinosti" uključuje lekarski pregled himena. Test takođe može uključivati test "dva prsta" za procenu veličine vaginalnog otvora, ali studije su pokazale da nijedan takav test ne može pouzdano da utvrdi da li je žena imala seks.

CNN citira memoare Balraj Purevale, direktora Udruženja indijskih radnika u Ujedinjenom Kraljevstvu. 24. januara 1979. došao mu je mladi Indijanac tražeći pomoć. Čovek je rekao za Pureval da ne može da razume zašto je njegova verenica, koja je upravo sletela u London, krvarila i delovala je uplašeno.

Dok je čekao svoju partnerku na aerodromu Hitrou, imigracioni i medicinski zvaničnici su je odveli na intervju za "saslušanje". Kada je 35-godišnja indijska učiteljica konačno otišla, ćutala je.

- Mora da joj se nešto dogodilo u imigracionoj sobi - priseća se Pureval .

Trebalo je dva dana da dečko sazna šta se dogodilo. Konačno su saznali da je žena prolazila takozvani "test sa dva prsta" na najvećem aerodromu u Velikoj Britaniji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 1979. godine izdalo saopštenje u kojem je odeljenje priznalo vršenje "testova nevinosti" i potvrdilo da je ministar prekinuo provere. Međutim, zvanično izvinjenje nikada nije formulisano.

- Otkrili smo da su ginekološki pregledi i druge studije žena iz Južne Azije sprovedene u britanskim komitetima u Indiji, Pakistanu/Bangladešu, kao i na Hitrouu - australijski naučnik Evan Smit, koji je vodio istraživanje o diskriminaciji u britanskoj istoriji sa Marinellom Marmo , rekao je za CNN.imigracija . Prema otkrivenim dokumentima iz 1980. godine, „u deceniji do 1979. godine, između 120 i 140 žena iz Južne Azije bilo je podvrgnuto telesnim testovima za imigracione formalnosti“.

Štetni mitovi o ženskoj nevinosti

Testovi nevinosti i membranska hirurgija su uobičajeni u konzervativnim kulturama, ali ih je opisao dr. Edvard Moris, predsednik Kraljevskog koledža akušera i ginekologa u Velikoj Britaniji, kao „ oblik nasilja nad ženama i devojčicama “.

- Sasvim je očigledno da postoji jaz između slike himena i pravog, biološkog. Himen nije istegnuta koža koja štiti vaginu devojčice. To je tanak nabor kože koji se nalazi na vaginalnom otvoru - objašnjava irska novinarka Lin Enrajt u svojoj knjizi „Vagina: Preobrazovanje“.

Žene su pod pritiskom zahteva da sačuvaju ili dokažu svoju nevinost. Mlade žene ponekad prvo imaju analni, a zatim vaginalni seks. Nevinost je i dalje roba kojom se trguje u razne svrhe, kao što je bolji brak. Takođe je kontroverzno videti mušku nevinost kao neuspeh, a žensku nevinost kao nešto što treba ceniti . Nevinost ne treba posmatrati kao neku vrstu identiteta, već samo kao fazu u životu , zaključuje u svom komentaru novinarka CNN-a Eliza Anjangve.

 

Komentari (0)
Loading