Femicid u Iranu ne jenjava, žene svakodnevno strahuju za ŽIVOT: Muškarac pozirao pred KAMERAMA, a onda ulicama PONOSNO nosio odsečenu glavu supruge

K.Ć Vesti 09.02.2022 15:44 0

Monu Hejdari, 17, brutalno su ubili njen muž i zet u Iranu, a zatim pozirali pred kamerom sa odsečenom glavom

Femicid u Iranu ne jenjava, žene svakodnevno strahuju za ŽIVOT: Muškarac pozirao pred KAMERAMA, a onda ulicama PONOSNO nosio odsečenu glavu supruge

Printscreen/Youtube

Stravično ubistvo u Iranu potreslo je svet, a brojne organizacije sada pozivaju na izmene zakona ove zemlje kako bi se sprečila „Ubistva iz časti“.

Gnusni zločin dogodio se 5. februara, a četiri sata kasnije ubice su uhapšene u jugozapadnom gradu Ahvazu. Dvojica Iranaca su priznala ubistvo, a društvenim mrežama danima kruži jeziv video na kojem se vidi kako jedan od njih hoda sa odsečenom glavom ulicama grada.

Motiv ubistva nije zvanično saopšten, ali se sumnja da je Mona ubijena jer je njen suprug sumnjao da ga vara.

Ensija Kazali, koja je u iranskoj vladi zadužena za prava žena, pozvala je parlament da preduzme hitne mere i upozori javnost da spreči ovakve zločine u budućnosti.

Iranski mediji i korisnici društvenih mreža danima pozivaju na promenu zakona.

- Neko je odrubio glavu ljudskom biću. Njena glava se nosila ulicama, a ubica je bio ponosan. Kako to neko može da prihvati? Moramo da preduzmemo mere kako bismo osigurali da se femicid više nikada ne ponovi - navodi se u članku u lokalnim medijima.

Sve više ljudi poziva na reformu zakona kako bi se žene zaštitile od nasilja u porodici, kao i na promenu minimalne starosne granice za brak u Iranu. Danas se u Iranu može venčati osoba koja ima samo 13 godina.

Lokalni mediji pišu da je Mona imala samo 12 godina kada su je venčali. Mlada devojčica koja je brutalno ubijena ostavila je trogodišnjeg sina.

 

 

Komentari (0)
Loading