Veliko okriće u kući poznatog slikara: Niko nije očekivao da će u temelju naći SKELET, ali to nije najčudnije

K.Ć Vesti 10.02.2022 23:00 0

Skelet žene koja je verovatno živela u 16./17. veku i brojne artefakte iz tog vremena, uključujući keramiku, ukrašena dugmad, zviždaljku u obliku ptice i lule, otkrili su arheolozi tokom renoviranja u Kosakovki - nekadašnjoj slikarskoj kući Juliusz Košaka u Krakovu

Veliko okriće u kući poznatog slikara: Niko nije očekivao da će u temelju naći SKELET, ali to nije najčudnije

Printscreen/Youtube

- Tokom radova na renoviranju naišli smo na veliki niz arheoloških predmeta. Pošto je objekat moderan, nismo očekivali otkrića u takvim razmerama - rekao je Šimon Pavlikovski, šef arheoloških istraživanja, na snimku dostupnom na Internet.

Među pronađenim artefaktima nalaze se i predmeti iz svakodnevnog života Košaka, ali i ljudi koji su na ovim prostorima živeli pre izgradnje kuće. Arheolozi su pronašli niz predmeta od keramike, metala, stakla, kostiju i rogova.

Radeći temelje objekta na dubini od oko 3,5 m, istraživači su pronašli grob sa skeletom u njemu.

- Ovaj objekat je neobičan jer u ovoj oblasti nije bilo potvrđenog groblja - rekao je Pavlikovski. Preliminarnim antropološkim istraživanjima utvrđeno je da se radi o skeletu žene od 25 do 35 godina. Uzrok smrti još nije poznat. Arheološki materijal pronađen u blizini groba ukazuje da je žena živela u 16./17. veku.

Prema rečima arheologa Patrika Sevuloka, među najzanimljivijim pronađenim predmetima su lepo ukrašena dugmad, novčići i lule. Posebno je zanimljiva - po njegovom mišljenju - zviždaljka u obliku ptice, kakva se danas može kupiti kao suvenir u Krakovu. Pronađena zviždaljka je izrađena u 16./17. vek, što bi govorilo da je predmet bio poznat u to vreme. Arheolog je primetio i predmet od kosti (pirser), koji se koristio za bušenje kože za provlačenje konca ili remena.

Villa se nalazi u centru Krakova. Neogotičko vlastelinstvo, okruženo baštom, kupio je 1869. slikar Juliusz Košak. Tu se nalazio njegov atelje, a kasnije i atelje njegovog sina Vojčeha. Vila je postala porodični dom za sledeću generaciju umetničke porodice, Vojčehove dece. Pre Drugog svetskog rata, Košakovka je bila mesto susreta inteligencije i umetničkog miljea Krakova. Posle rata kuća je trebalo da bude srušena, ali je porodica dobila priznanje kao nacionalni spomenik. Kompleks zgrada je upisan u registar spomenika 1960. godine. Osamdesetih godina 20. veka vlastelinstvo je počelo da propada.

Komentari (0)
Loading