Plivač, loš sportista, promenio pol i postao NAJBOLJI: Izazvao je LAVINU na mrežama, mnogi se pitaju da li je to FER!

Lana Vidović Vesti 13.02.2022 10:20 0

Rođen kao Vil, promenio pon i postao LIja, ali i najbolji. Mnogi se pitaju da li je to fer?

Plivač, loš sportista, promenio pol i postao NAJBOLJI: Izazvao je LAVINU na mrežama, mnogi se pitaju da li je to FER!

Profimedia

 

Nekoliko godina unazad se često poteže priča da li je fer da se dozvoli takmičenje u sportu osobama koje u međuvremenu promene pol.

Ovo se pre svega odnosi na muškarce, koji usled promene pola postaju žene uglavnom fizički dominantnije od bioloških žena.

Rođen kao Vil Tomas, plivač iz Teksasa, bio je rangiran 462. u svetu kao muškarac, sada, nakon operacije i promene pola njegovo ime je Lija Tomas, identifikuje se kao žena i u plivanju je broj jedan.

 

 

Zbog toga mnogi u američkoj javnosti osuđuju čelnike, koji dozvoljavaju da se ovako nešto dešava jer bivši muškarac nije ravnopravan sa ženama.

Kako je vest o njenoj velikoj formi i pobedama postala sve rasprostranjenija, sve je više onih koji se javljaju na društvenim mrežama i negoduju zbog “nepravede” koja se nanosi drugim takmičarkama.

Profimedia

 

– Moje dve ćerke plivaju takmičarski – piše jedan otac na ovu temu, i dodaje:

– One vežbaju 3-4 puta nedeljno skoro tokom cele godine. Moje devojke i mnoge druge “deru zadnjice” godinama, pa čak i decenijama. Ovakva sr*nja me beskrajno ljute. Ovo nije napredak – kaže ljutito otac.

Profimedia

 

 

Mešanje transrodnih osoba sa regularnim takmičarima je tema o kojoj u SAD postoje oprečna mišljenja, o čemu svedoči i ovaj slučaj.

- Svi treba da budemo srećni zbog nje - mnogi ovako komentarišu.

– Postoje neki sportovi u kojima biološke žene mogu ravnopravno da se takmiče sa biološkim muškarcima. Plivanje nije jedno od njih – kaže još jedan učesnik u ovoj tviter debati.

Komentari (0)
Loading