ON JE MEDICINSKI FENOMEN Metalna šipka mu je probila lobanju, ustao je posle DVA minuta, ali je postao neko drugi!

K.Ć Vesti 21.02.2022 21:00 0

Fines Gejdž je imao 25 godina kada je doživeo nesreću na poslu. Metalna šipka mu je probila lobanju, prolazeći pravo kroz nju. Posle samo nekoliko minuta čovek se osvestio kao da se ništa nije dogodilo. Problem je bio što više nije bio isti Fines Gejdž

ON JE MEDICINSKI FENOMEN Metalna šipka mu je probila lobanju, ustao je posle DVA minuta, ali je postao neko drugi!

Warren Anatomical Museum

Bio je 13. septembar 1848. i Fines Gejdž i druge kolege su radili na izgradnji pruge u blizini Kevendiša (SAD). Njihov posao je bio da raščiste put kroz stene, što su i uradili sa eksplozivom. Radnici su stavili barut u rupu i Fines je počeo da ga nabija metalnom šipkom. To je dovelo do varnice koja je zaiskrila neočekivano. Kao rezultat toga, šipka se zarila u Gejdžovu lobanju, prolazeći pravo kroz nju. Prošla je preko obraza i mozga , a zatim pala 10 metara dalje.

Iako je povreda delovala fatalno, čovek ne samo da je došao svesti za samo nekoliko minuta, već je ustao i mogao da hoda. Njemu je, naravno, pružena medicinska pomoć, ali se otprilike moglo reći da je, osim što je bio trajno unakažen, Gejdž preživeo nesreću nepovređen. Čovek ne samo da je razgovarao sa lekarima i zapamtio imena svojih kolega, već je čak pretpostavio da će se vratiti na posao za dan ili dva. Međutim, to se nije dogodilo – posle 10 dana izgubio je vid na levom oku, a nekoliko dana kasnije je bio i u svojevrsnoj komi. Rana je takođe bila inficirana, ali je dr Harlou uspeo da ukloni apsces koji je nastao i Gejdž je mogao da nastavi da se leči. Nakon 2,5 meseca, pacijent je konačno otpušten kući.

Šta se desilo sa mozgom Finesa Gejdža u nesreći?

Gejdžova nesreća ozbiljno je oštetila ne samo njegovu lobanju, već i mozak. Kako je izvestio Džon Harlou, doktor koji je lečio Finesa, šipka mu je prošla kroz obraz tik iznad zigomatskog luka, prolazeći kroz njegovu levu očnu jabučicu. Zatim je probila svod lobanje.

ON JE MEDICINSKI FENOMEN Metalna šipka mu je probila lobanju, ustao je posle DVA minuta, ali je postao neko drugi!

Warren Anatomical Museum

 

Naučnici su procenili da su Gejdžov levi i desni prefrontalni režanj oštećeni. 

Nakon nesreće je postao druga osoba

Iako je Gejdž ne samo preživeo noćnu moru, već se i oporavio od nje, dogodilo mu se nešto čudno. Kako su izvestile njegove kolege, postao je hirovit i nestrpljiv. Nije dobro podnosio kada mu stvari nisu išle kako treba. Njegovo ponašanje je postalo nepredvidivo, često se menjalo. Osim toga, počeo je žestoko da psuje kao nikada ranije.

Promene u njegovoj ličnosti bile su toliko velike da su prijatelji čak rekli da ovaj čovek više nije Gejdž. Pogotovo što su počeli da se pojavljuju i izveštaji o alkoholizmu, pa čak i o zlostavljanju dece.

Fines je tako postao zastrašujuća legenda.

Međutim, teško je proveriti u kojoj meri su se promene ličnosti koje su mediji opisivale iz tog perioda reflektovale na stvarnost, a koliko su samo poslužile za stvaranje senzacionalne niti. Nema izvora koji bi potvrdili kakav je čovek bio pre nesreće i da li je zaista bio toliko radikalno drugačiji od čoveka koji se probudio nekoliko minuta nakon što mu je metalna šipka proklizala kroz lobanju.

 

Znamo, međutim, da je Gejdž živeo 11 godina nakon nesreće, baveći se plaćenim poslom i putovanjima. Uzrok smrti je napad epilepsije. Imao je epilepsiju kao posledicu oštećenja mozga. Lobanja Fineasa Gejdža i metalna šipka otišli ​​su u muzej, gde ih možete videti svojim očima.

Komentari (0)
Loading