"Ne moram nikome da se pravdam": Ženu OPTUŽUJU za se*ualno zlostavljanje deteta zbog dojenja!

K.Ć. Vesti 16.03.2022 09:49 0

Džejsi Kembel (20) iz Teksasa izazvala je buru na TikToku nakon što je objavila da planira da doji svoju ćerku do njene šeste godine. Neki korisnici platforme optužili su je da planira da zlostavlja devojčicu, što je naišlo na lavinu komentara koji podržavaju mladu majku

"Ne moram nikome da se pravdam": Ženu OPTUŽUJU za se*ualno zlostavljanje deteta zbog dojenja!

Shutterstock

Džejsi Kembel ima nalog na TikTok-u gde deli svoja razmišljanja o majčinstvu i podizanju dece. U jednom od videa, 20-godišnjakinja je objavila da planira da doji svoju trenutno jednogodišnju ćerku dok ne napuni šest godina. Ispod ove objave bilo je mnogo kritičnih komentara, uključujući i onaj koji je posebno privukao Kembelovu pažnju. Neko u komentarima je tvrdio da je to seksualno zlostavljanje.

- Produženo dojenje nije seksualno zlostavljanje, nema ničeg seksualnog u hranjenju vaše bebe. Samo zato što seksualizirate svoje grudi ne znači da vaša beba to radi. Beba jede. Koriste vas kao izvor hrane - prokomentarisala je Džejsi Kembel. 

Video je brzo stekao preko 19.000. pregleda (originalni video je imao preko 1,8 miliona), što je navelo Džejsi Kembel da razvije temu dugog dojenja. U naknadnom komentaru, Emina majka je naglasila da „postoji mnogo zdravstvenih koristi za mamu/bebu (od dugog dojenja), i da budem iskrena, ne osećam da treba da se pravdam. "

Starost u kojoj se beba odbija zavisi od mnogih faktora, uključujući kulturnih normi i životnog stila majke. Prema preporukama SZO, dete bi trebalo da bude isključivo dojeno do šeste godine, a potom u njegovu ishranu treba uključiti i druge vrste hrane, bez odvikavanja od dojki. 

Nacionalni centar za edukaciju o ishrani, s druge strane, saopštio je da AAP preporučuje da se dojenje traje 12 meseci, a „ESPGHAN (Evropsko društvo za pedijatrijsku gastroenterološku hepatologiju i ishranu – prim. aut.) izdalo je saopštenje da dojenje treba da traje što duže.

Zahvaljujući hranjenju majčinim mlekom, razvoj gojaznosti i dijabetesa tipa 1 i tipa 2 smanjuje se za oko 1/3. Takođe se smanjuje rizik od iznenadne smrti novorođenčadi, mijeloične i limfocitne leukemije. Kod prevremeno rođenih beba, dojenje smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija - nekrotizirajućeg enterokolitisa i sepse.

Komentari (0)
Loading