Pekla je kolače i odmrzla patku, a onda joj se gubi svaki TRAG: Misteriozni nestanak penzionerke je potresao celu Nemačku, svi su se uključili u potragu!

K.Ć. Vesti 20.03.2022 10:58 0

Nestanak penzionisane učiteljice iz Priborna (Nemačka) do danas ostaje nerešena misterija. I ovaj slučaj je poput horor filma: mračna šuma, noć i auto bez svetla...

Pekla je kolače i odmrzla patku, a onda joj se gubi svaki TRAG: Misteriozni nestanak penzionerke je potresao celu Nemačku, svi su se uključili u potragu!

sprawykryminalne.pl

Sve to čini nestanak Gerde Vize sigurno jednom od najmisterioznijih stvari koje su se desile u Nemačkoj poslednjih godina.

Kuća na ivici šume

Gerda Vize ima 67 godina. Ona je udovica. Živi u Pribornu, malom gradu u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija (Meklenburg-Zapadna Pomeranija). Sada je u penziji, ali je ranije radila kao nastavnica u osnovnoj školi, takođe u Pribornu.

Misteriozni nestanak

Gerda živi sama u privatnoj kući na periferiji sela. Iza njene kuće raste prelepa šuma. Penzionerka rado koristi njene čari i obilazi je skoro svaki dan. Generalno, žena vodi veoma aktivan način života: često se sastaje sa prijateljima, džogira, učestvuje u putovanjima u bliže i dalje okruženje.

Subota je 5. decembar 2015. Na telefonu je Gerdin sin. Njegova majka poziva njega i njegovu ženu za sutradan u 13:00 za nedeljni ručak. Ubrzo nakon telefonskog razgovora sa sinom, Gerda vrši prve pripreme: peče kolače, uzima patku iz zamrzivača. Kako je kasnije utvrđeno, to je moralo biti oko podneva.

Istog dana kućni prijatelji su pozovali Gerdu na večeru. Oni šalju pozivnicu u kratkoj tekstualnoj poruci. Ne dobijaju nikakav odgovor, ali su gospodin i gospođa F. su bili sigurni da je Gerda primila tekstualnu poruku i da će se ipak pojaviti.

Uveče, u zakazano vreme, gospodin i gospođa F. strpljivo su čelai svoju prijateljicu. Međutim, kako vreme prolazi, a Gerda se ne pojavljuje, oni postaju sve zabrinutiji. Posebno su zabrinuti što ne mogu da dođu do nje – aktivira se samo govorna pošta; Gerda se takođe ne javlja na fiksni telefon.

Gospođa F. bila je veoma zabrinuta, čak razmišlja i da se odveze do kuće svoje prijateljice da vidi šta se dešava. Njen muž, međutim, predlaže da se sa ovim sačeka do sledećeg dana.

Nedelja 

Noć prođe, dođe nedelja jutro. Pošto Gerda još uvek nije davala znakove života, gospodin i gospođa F. su rešili da se upute u njenu kuću. Vrata su zatvorena i niko se ne odaziva na zvono. Gospođa F. telefonom obaveštava sina svoje prijateljice. On uskoro stiže sa svojim ključevima; bilo je oko 10 sati ujutru kada je sin stigao ispred kuće svoje majke.

Svo troje su ušli u kuću. Niko se nije odazivao na njihov poziv. Obilaze svaku prostoriju, ali nigde se ne vidi ičije prisustvo. U kuhinji se pečeni kolačići nalazili na šporetu, ali je pleh potpuno hladan. U sudoperi je bila sirova, odmrznuta patka; Verovatno je tu odavno, jer – kako posle izvesnog vremena navodi gospođa F. – meso je već imalo neprijatan miris.

Jedno je sigurno: Gerda sigurno nije bila u svom domu satima. Sin je odmah pozvao policiju.

Prve informacije

Policijske aktivnosti počinju sa vrlo temeljnim pretresom prostora u blizini kuće, a vest o nestanku penzionerke stiže u štampu. Svedok se brzo javlja kako bi obavestio policiju da je video Gerdu na dan njenog navodnog nestanka, odnosno u subotu popodne. Siguran je da je to ona, jer je veoma dobro poznaje iz viđenja, jer je bila i učiteljica u školi koju je pohađao.

Svedok je saopštio da je Gerda tog dana išla prema šumi. Bila je sama i izgledalo je kao da samo ide u šetnju. Iza nje, oko 50 metara, stajao je čovek sa rancem; mora da je kasnije prošao pored nje, jer je hodao mnogo brže od Gerde. Svedok kaže da poznaje ovog čoveka; daje policiji ime.

Čovek sa rancem

Čovek na koga je svedok ukazao je pozvan u policijsku stanicu. Na pitanje šta je radio prošle subote popodne, nakon kratkog razmišljanja, odgovara da je bio u šetnji šumom. Na pitanje da li je nekoga tamo sreo, on kaže da – sreo je Gerdu Vize, svoju bivšu učiteljicu. Kaže da je to bio vrlo kratak sastanak: samo su se pozdravili i nekoliko površnih reči. Gerda je šetala sama.

Svedok tvrdi da ne zna ništa više o njoj. Na pitanje da li mu je nešto privuklo pažnju, on kaže da jeste – video je nedugo nakon toga ženu kako ulazi u auto. Bio je to tamni karavan, ali ne može ništa više da kaže: ni o marki, ni o tome da li je još neko bio u autu.

Policija ne pronalazi nikoga ko bi mogao da potvrdi da je na tom mestu u tom trenutku prolazio ili parkirao automobil sličan opisanom.

Izjava lovca

Policija uspeva da pronađe još jednog svedoka. On je lovac i tog dana je bio u šumi. Sedeo je na takozvanom vidikovcu u delu šume ka kome je otišao penzionerka. Lovac svedoči da je nije video, ali na pitanje da li nije video neki auto u koji bi Gerda navodno trebalo da uđe na tom mestu, odgovara da nije video nikakav auto. Čovek navodi da je malo verovatno da je tu stajao automobil ili da je prolazio, a da on to nije video sa lovačke kućice.

"Noću nema svetla kroz šumu"

Gerdina potraga je proširena - policija je aktivirala helikopter, a ronioci pretražuju obližnje jezero. Nažalost, ove akcije ne donose nikakve rezultate.

Neočekivano se pojavljuje svedok. Reč je o ženi koja se u subotu uveče (kada je Gerda poslednji put viđena) vraćala kući u Priborn putem kroz šumu. Bilo je oko dva ujutru. Žena kaže policiji da je iznenada, nedaleko od nje, videla automobil kako se polako kreće. U ovome ne bi bilo ništa iznenađujuće, da nije bilo činjenice da se automobil kretao veoma, veoma sporo, i sa ugašenim svetlima. Ko je bio za volanom, svetla je upalio tek kasnije. Žena svedoči da nije uspela da vidi registarske tablice jer je bio mrak; ona takođe naglašava da je ovo vozilo kroz šumu odmah doživela kao nešto veoma čudno i uznemirujuće.

U vezi sa ovim svedočenjima, policija veoma ozbiljno shvata činjenicu da je Gerdino telo moglo da bude izneto iz šume automobilom noću.

Teorije

Prolaze nedelje, pa meseci, ali od Gerde nema ni traga.

Skoro godinu dana kasnije, u novembru 2016, slučaj nestanka penzionerke predstavljen je na poznatom nemačkom TV programu "Nerešeni slučajevi". Istražni komesar kriminalističke policije traži od gledalaca sve informacije koje bi mogle da pomognu u pronalaženju Gerde Vize.

Tišina

Posle materijala koji je emitovan na programu "Nerešeni slučajevi", nije bilo nikakve reakcije. Slučaj nestanka Gerde Vize je takođe predstavljen - čak dva puta - u krimi programu "Kripo Live" na MDR-u, ali bezuspešno.

Sredinom marta 2017. godine u šumi u blizini Rajnsberga (Brandenburg) pronađene su kosti ljudskog skeleta. Ubrzo obavljena DNK analiza pokazala je da oni sigurno ne pripadaju Gerdi Vize.

Od penzionerke iz Priborna do danas nema ni traga.

Komentari (0)
Loading