Potresna ispovest dece, talibani ZABRANILI tinejdžerkama da se vrate u SREDNJU ŠKOLU:" Zašto se igraju sa našom budućnošću, da li je zločin biti žena ovde?"

K.Ć. Vesti 05.04.2022 11:03 0

Talibani su saopštili da devojkama neće biti dozvoljeno da pohađaju srednju školu uprkos prethodnim obećanjima

Potresna ispovest dece, talibani ZABRANILI tinejdžerkama da se vrate u SREDNJU ŠKOLU:" Zašto se igraju sa našom budućnošću, da li je zločin biti žena ovde?"

Shutterstock

- Uskraćivanje obrazovanja predstavlja kršenje ljudskih prava - rekla je Mišel Bačelet, Visoki komesar UN za ljudska prava.

- Pored toga što će imati jednako pravo na obrazovanje, učiniće devojčice ranjivijim na nasilje, siromaštvo i eksploataciju - dodala je.

- Najgora noćna mora u Avganistanu se ostvarila za žene i devojke, koje su imale svoju budućnost i sve čemu su se nadali i za šta su radili tokom prošle godine - rekla je Samira Hamidi, aktivistkinja Amnesti internešenela u Avganistanu. Ona je takođe dodala da su talibani "izdali" zemlju, "lišavajući generaciju žena i devojčica prava na obrazovanje".

"Mnogo uzbuđenih devojčica je već čekalo ispred škole"

Talibani su svoju odluku iznenada objavili u utorak uveče. Mnogi nastavnici i učenici za to su saznali tek u sredu ujutru, prvog dana školske godine u Avganistanu, kada su se devojčice spremale da se vrate na nastavu posle šestomesečne pauze zbog nereda u zemlji.

Potresna ispovest dece, talibani ZABRANILI tinejdžerkama da se vrate u SREDNJU ŠKOLU:

Shutterstock

 

- Mnogo uzbuđenih devojčica je već čekalo ispred škole. Bile su ovde nekoliko sati pre početka nastave. Bile su veoma srećne i uzbuđene. Onda smo im rekli za novu zabranu - rekla je učiteljica iz Kabula za Gardijan.

- Mnogi su počeli da se svađaju. Nisam imala šta da im kažem. Otišla sam pre sat vremena. Plakala sam.

Na kraju dana, neke od devojčica su i dalje stajale ispred zgrade, nemoćne da odu kući i propuste svo znanje koje im škola nudi.

Devojčice u Avganistanu trebalo je da se vrate u srednju školu

Od avgusta 2021, od trenutka kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, devojčice nisu mogle da pohađaju više srednje obrazovanje u većem delu zemlje. Većina univerziteta otvorena je ranije ove godine, ali talibanski dekreti o obrazovanju nisu bili jasni, i dok je nekoliko provincija nastavilo da pruža obrazovanje svima, većina institucija nije primala devojke i žene.

Potresna ispovest dece, talibani ZABRANILI tinejdžerkama da se vrate u SREDNJU ŠKOLU:

Shutterstock

 

U Kabulu su privatne škole i univerziteti radili bez prestanka, a talibani su najavili da će devojčicama na kraju biti dozvoljeno da se vrate u školu. U saopštenju koje je ranije ove nedelje objavilo avganistansko ministarstvo obrazovanja, "svi učenici" su pozvani da pohađaju školu. Promena mišljenja smatra se ustupkom ljudima u ruralnim oblastima koji nerado šalju svoje ćerke u školu u mnogim delovima zemlje.

- Lideri tek treba da odluče kada i kako da dozvole devojčicama da se vrate u školu - rekao je Vahidulah Hašmi, predstavnik za spoljne odnose u administraciji koju predvode talibani. On je priznao da urbani centri u velikoj meri podržavaju obrazovanje devojčica, ali veći deo ruralnog Avganistana je protiv toga, posebno regioni plemena Paštuna.

Da li je zločin biti devojka?

Devojke i mlade žene u Avganistanu nesigurne su u svoju budućnost.

- Uradili smo sve što su talibani tražili za odevanje, obećali su da će devojčicama biti dozvoljeno da idu u školu, a sada su prekršile obećanje - rekla je Marijam Nahibi, novinarka koja je razgovarala za Asošiejted pres u glavnom gradu Avganistana. Avganistanske televizije emituju intervjue sa uplakanim devojčicama koje su saznale da im neće biti dozvoljeno da pohađaju nastavu.

Potresna ispovest dece, talibani ZABRANILI tinejdžerkama da se vrate u SREDNJU ŠKOLU:

Shutterstock

 

- Juče nisam spavala do dva ujutru, spremajući se za jutros - rekla je jedna od devojaka. - Kada sam došla, bila sam tako srećna, ali moja učiteljica je plakala, a ja nisam znala zašto. Kada nam je dala ovu poruku, svi su počeli da plaču.

- Mi smo ljudi. Imamo svoja prava. Zašto se igraju sa našom budućnošću. Mi samo želimo da nastavimo da učimo. Da li je zločin biti devojčica? Da li je zločin želeti da učimo? - dodala je druga devojka.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading