"Moja Teodora ima Daunov sindrom i deca se dogovaraju da je tuku" : Marijinu ćerku nazivaju ČUDOVIŠTEM, a evo šta ona ima da im poruči!

Vesti 17.09.2021 11:07 0

Problem društva u kojem su baš oni najmlađi brutalno surovi prema drugačijoj deci jeste nešto o čemu se nedovoljno govori

"Moja Teodora ima Daunov sindrom i deca se dogovaraju da je tuku" : Marijinu ćerku nazivaju ČUDOVIŠTEM, a evo šta ona ima da im poruči!

Printscreen/Instagram

Mnogi bi rekli, "to su samo deca, šta oni znaju, nije im za zameriti"... Ne bih se složila sa tim tvrdnjama, jer deca su jasno ogledalo svojih roditelja, oni su "mali ljudi" koji prihvatiju i upijaju model ponašanja koji gledaju u okruženju u kojem odrastaju.

Marija Marijanović je svoju priču podelila na Instagramu kako bi na neki način skrenula pažnju na ostale roditelje, ali i neki vid podrške svima onima koji odgajaju decu sa smetanjama u razvoju. 

Majka Teodore (10) devojčice koja ima Daunov sindrom doživela je strašan emotivni udarac kada je videla na koji način se  druga deca u parku ophode prema njenoj ćerki. 

"Puna sam ožiljaka, konaca, trauma": Dariji su u bolnici u BARU uklonili plod CARSKIM REZOM u 13. nedelji, a naš GINEKOLOG objašnjava kada se i zašto radi ovaj ZAHVAT

- Teodora se sakrila u kućicu, a 5-6 dece je na kućici u začikavaju je. Ona misli da se igraju, a oni svašta pričaju, da je čudovište, "gledaj je, gledaj je kako obrće oči, hajde da je zadirkujemo". Ja ne reagujem, na metar sam od njih. Pustim da vidim dokle će. A oni počnu da se dogovaraju kako će, sledeći put kad izađe napolje, da je sačekaju ispred ulaza i da je prebiju. E, tu sam odreagovala – piše Teodorina mama Marija na Instagramu. 

 

 

Deca nisu ni primetila da je Teodorina mama sve vreme bila tu, a kada su videla da im prilazi odmah su se razbežala. 

Teodora, kao i svako dete sa Daunovim sindromom, nije shvatila da se desilo bilo šta loše, već se drugarima sve vreme smejala i radovala. Mariji Marjanović je ova situacija slomila srce.

- Njena neiskvarena duša ne može da shvati takvo ponašanje. Ona je mislila da je to nešto smešno, bilo joj je bitno samo da je s drugom decom, pa je na te uvrede još više poblesavila i smejala se. Htela sam da objasnim toj deci da to što je neko drugačiji, ne znači da je loš. Kakvi će oni ljudi sutra postati s ovakvim razmišljanjem – pita se Marija.

 

 

Ono najgore u ovoj situaciji jeste činjenica da su to bila deca od samo sedam, ili osam godina. 

- Da su Teodorini vršnjaci, ne bi bilo problema. Oni je znaju, išli su s njom u vrtić i odmalena su naučeni da prihvate i dete koje je drugačije. To nam govori da je problem u sistemu. U sistemu koji ne neguje različitosti i koji ne omogućava da se deca sa smetnjama u razvoju istinski uključe u društvo, ovakvi incidenti često će se dešavati, a naša deca će rasti u loše ljude – upozorava ova hrabra mama.

 

Komentari (0)
Loading