Samo je počeo nekontrolisano da ZEVA, a onda su joj lekari saopštili ono najgore! Nesrećna supruga upozorila sve na ovaj simptom koji može da bude KOBAN!

Najžena Vesti 17.09.2021 12:54 0

Margaret je primetila da njen suprug Brajan zeva više nego uobičajeno. To je stvorilo razlog za brigu, a za kratak vremenski period hitna pomoć je već bila na putu do njihove kuće

Samo je počeo nekontrolisano da ZEVA, a onda su joj lekari saopštili ono najgore! Nesrećna supruga upozorila  sve na ovaj simptom koji može da bude KOBAN!

unsplash.com

Brajan (61) imao je moždani udar.

Supruga čoveka koji je pretrpeo razoran udar samo je primetila da nešto nije u redu jer je stalno zevao.

Margaret Dempster je shvatila da je njen muž zevao više nego obično i nije izgledalo baš dobro u oktobru prošle godine u njihovom domu u Glazgovu. Zabrinuti sin para predložio je da pozovu hitnu pomoć, a kad su stigli bolničari, objasnili su da je 61-godišnjak imao moždani udar, objavio je Daili Record.

Hitno je prevezen u bolnicu gde se pet meseci oporavljao nakon hitne pomoći. Margaret je rekla: "Bolničari su rekli da je zevanje značilo da je doživelo moždani udar. Nije izgledalo dobro, ali to je bilo samo zevanje.

- Tamo smo krenuli u bolnicu u 12 sati noću. Nisam imala pojma da je  zevanje biti velika stvar, samo sam mislio da je umoran, ali onda se pokazalo da je to mnogo ozbiljnije- rekla je ona.

Prema Udruženju za moždani udar, umor i umor su nuspojave moždanog udara, a neki oboleli prekomerno zijevaju.

Bolničari veruju da je to zato što može pomoći telu da reguliše i smanji temperaturu mozga i jezgre.  Brajan je hitno je prebačen u Univerzitetsku bolnicu kraljice Elizabete, gde je prestravljenoj Margaret rečeno da će se ili oporaviti, delimično oporaviti ili umreti.

Srećom, Brajan je preživeo, ali je proveo pet meseci na lečenju. U to vreme, Margaret je mogla da vidi svog muža samo dva puta zbog ograničenja Covid -a. U februaru ove godine, Brajan je premešten u dom za negu gde ga nadziru 24 sata dnevno.

Sada je Margaret opisala užas i srce koje je videla kako njen muž prolazi kroz bitku za oporavak. Rekla je:

- Ovo je nastalo niotkuda. Bio je vredna osoba pre svog moždanog udara. Desna strana mu je teško pogođena i brblja, iako zna šta govori. Ali se trudi da komunicira sa porodicom.Tužno je videti ga takvog, vezanog za krevet ili invalidska kolica. Sinovi ga jedva posećuju koliko ih boli taj prizor.  On je borac i uvek je bio - rekla je.

Margaret sada prolazi kroz ono što opisuje kao „najteže vreme svog života“

- Ja sam sama u svojoj kući noću i teško je jer mu je mnogo nedostajalo. Propustio je našu godišnjicu, Božić i rođendane našeg deteta.Uvek smo bili zajedno, pa je zaista teško pokušavati se prilagoditi svemu. Još uvek ne mogu da verujem da je zevanje bilo početak ovoga - objasnila je. 

Brajanova porodica pokušava da prikupi novac kako bi mu učinila život što udobnijim i želi da mu kupi prilagođenu stolicu koja će mu omogućiti da se druži sa drugima u svom domu za negu.

Džon Vatson, pomoćni direktor Udruženja za moždani udar u Škotskoj, upozorio je da znaci moždanog udara mogu varirati od pacijenta do pacijenta.

Rekao je: „Od ključne je važnosti da se moždani udar prepozna što je pre moguće kako bi pacijenti mogli da dobiju hitnu pomoć koja im je potrebna pozivom na hitnu pomoć. „FAST test može uočiti neke od najčešćih simptoma moždanog udara. To su slabost lica, slabost ruku i problemi sa govorom. Međutim, svaki moždani udar je drugačiji i mogu postojati drugi znakovi, pa je važno da ako sumnjate na moždani udar, da ga tretirate kao hitnu medicinsku pomoć - vreme je da pozovete hitnu pomoć.

 
Komentari (0)
Loading