Rodila je SINA, pa su ga DOKTORI vratili u UTROBU: Sada ponovo očekuje POROĐAJ, ovo je razlog!

Vesti 18.05.2022 11:51 0

Spina bifida (SB) je naziv za rascep kičmenog stuba, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kičmene moždine

Rodila je SINA, pa su ga DOKTORI vratili u UTROBU: Sada ponovo očekuje POROĐAJ, ovo je razlog!

Printscreen/Instagram

Džejden Ešli (23), vlogerka iz SAD-a koja se bavi modom, lepotom i stilom života, je u 19. nedelji trudnoće saznala da njen nerođeni sin ima spina bifidu. Doktori su joj rekli da nema puno nade za njega.

Nisu mogli to da prihvate, pa su potražili drugo mišljenje. Pronašli su tim lekara u Orlandu koji se specijalizovao za otvorenu fetalnu hirurgiju i operisao bebe pre nego što su spremne za rođenje.

Lekari su rezom na stomaku (kao da rade carski rez) došli do bebe, izvršili neophodnu operaciju na njoj i zatvorili rez kako bi beba nastavila da se razvija narednih 11 nedelja u majčinom stomaku.

Džejden se dobro oporavlja, a procedura je, kaže, na sreću protekla dobro. - Rodila sam svoje dete, vratili su ga i 11 nedelja kasnije će se ponovo roditi - rekla je ona na snimku snimljenom u bolničkom krevetu koji je postavila na TikTok i objasnila da dete nije rodila bukvalno, ali lekari su joj presekli stomak da bi mogli da pomognu detetu.

- U suštini su me otvorili carskim rezom, popravili defekt na kičmi bebe kako su mogli. Onda su me zatvorili tako da sam još uvek trudna. Kontrakcije su česte kod takvog zahvata i veće su šanse za prevremeni porođaj, pa me lekari i dalje pomno prate – objasnila je ona.

Neko na TikToku ju je pitao 'kako je beba uspela da preživi bez amnionske tečnosti', a Džejden je objasnila kako su je lekari napunili fiziološkim rastvorom na kraju procedure, prenosi Miror.

Uzrok spina bifide je nepoznat 

Spina bifida je poremećeno zatvaranje kičmenog kanala. Iako je uzrok nepoznat, rizik se povećava zbog niskih nivoa folata u trudnoći. Neki slučajevi su asimptomatski, dok drugi izazivaju teške neurološke poremećaje ispod defekta. Otvorena spina bifida se može dijagnostikovati prenatalno ultrazvukom ili je indikovana je povišenim nivoom a-fetoproteina u serumu majke i plodove vode, objašnjava Udruženje Genome, organizacija koja okuplja roditelje dece sa retkim bolestima i genetskim poremećajima.

 Nakon rođenja, promena se obično vidi na leđima. Lečenje je najčešće operativno. U najtežem obliku potrebno je hirurški zatvoriti odmah po rođenju membrane da bi se sprečio prodor bakterija i posledična zapaljenja kičmene moždine, moždane opne i mozga. Bez hitnog hirurškog lečenja, neurološka oštećenja mogu napredovati, dodaju.

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading