"Koristili smo svetlo sa mobilnog telefona": Avganistanska noćna mora oko POROĐAJA žena nakon što su TALIBANI preuzeli vlast

Vesti 20.09.2021 19:51 0

U Avganistanu se situacija tamošnjeg naroda značajno promijenila nakon što su talibani nedavno preuzeli vlast. Te promene posebno pogađaju žene. Njihova prava drama odvija se, između ostalih u bolnicama tokom porođaja

"Koristili smo svetlo sa mobilnog telefona": Avganistanska noćna mora oko POROĐAJA žena nakon što su TALIBANI preuzeli vlast

Shutterstock

Jedna od žena koje su doživele porođaj u tako strašnim uslovima je Rabia. Ona živi na istoku Avganistana i nedavno se porodila. - Ovo mi je treće dete, ali sada je porođaj bio potpuno drugačiji. To je bilo strašno! Ona je to rekla za BBC.

Žena nije dobila lekove protiv bolova, hranu ili lekove. Bolnica je sada srušena do temelja. Rabijina babica Abida govori više o uslovima u bolnici.

- U bolnici je temperatura prelazila 43 stepena Celzijusa, nije bilo struje, znojili smo se. Koristili smo svetlost mobilnog telefona da vidimo bilo šta. Bilo je to jedno od najtežih iskustava sa kojima sam se ikada suočila. Ovo je naša situacija svaki dan od dolaska talibana na vlast - žena je rekla.

Avganistanska zdravstvena služba je u kolapsu

Uprkos uslovima u kojima je Rabia rođena, ona može govoriti o velikoj sreći. Doduše, u poslednjih 20 godina, zahvaljujući Amerikancima, položaj novorođenčadi i njihovih majki postao je mnogo bolji u njenoj zemlji, ali Avganistan i dalje ima izuzetno visoku stopu smrtnosti pri porođaju, na 10.000. umire čak 638 majki.

Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) procenjuje da bi bez neposredne intervencije do 2025. moglo biti više od 50.000 radnih mesta. Dodatne smrti majke i do manje od pet miliona neplaniranih trudnoća.

Dramatične reči nedavno je izgovorio i dr Vahid Majrooh. On je jedini ministar koji je ostao na funkciji od ulaska talibana u Kabul.

- Ustanove primarne zdravstvene zaštite u Avganistanu propadaju, a smrtnost majki i odojčadi će se nažalost povećati - rekao je. Već je primećen otežan pristup lekovima, takođe za trudnice. Situacija je sve teža i potrebno je razmotriti pandemiju koronavirusa.

- Zemlja se ne može pripremiti za sledeći talas virusa - rekao je ministar.

Kriza je vidljiva i u finansijama. To se, između ostalog, odražava u bolnicama o pristupu vozilima hitne pomoći. U objektu u kome Abida radi, kola hitne pomoći su potpuno prestala sa radom.

- Pre nekoliko dana pozvala nas je žena koja je tražila hitnu pomoć. Bila je blizu porođaja i imala je jake bolove. Nije bilo pristupa ni hitnoj pomoći ni taksiju. Kada je konačno pronašla auto, porodila se u njemu i onesvestila se od bola i vrućine. Na sreću, i žena i njeno dete su preživeli.

Potrebna humanitarna pomoć

UNFPA pokušava da natera Avganistan da primi 29,2 miliona dolara pomoći za spas afganistanskih žena. Zahvaljujući tome, takođe će se obezbediti transport neophodne medicinske pomoći.

Organizacija je, međutim, zabrinuta zbog sve većeg rizika od sklapanja brakova, uključujući prisilne brakove, i nedostatka pristupa obrazovanju za žene. Moguće je da će ovo dodatno povećati stopu smrtnosti.

Izveštaji da se samo žene smeju primati na brigu o pacijentima takođe su zabrinjavajući . Jedna babica je za BBC rekla da su talibani pretukli lekara koji je lečio ženu. Ovo je katastrofalna situacija, tim više što je u Avganistanu od 10 hiljada. u medicinskom osoblju ima manje od pet ljudi. Ovo je skoro pet puta niže od "kritičnog praga nedostatka", a ovaj broj će se verovatno uskoro smanjiti.

Komentari (0)
Loading