ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Kada se Tanja pojavi na terenu, mušterije ZANEME, a kada uzme APARAT u ruke, svi misle da se ŠALI

Vesti 01.06.2022 19:30 0

Posao varioca koji je na našim prostorima rezervisan samo za muškarce, Tanja Dimitrijević obavlja sa zadovoljstvom

ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Kada se Tanja pojavi na terenu, mušterije ZANEME, a kada uzme APARAT u ruke, svi misle da se ŠALI

Najžena/Masanori Jošida

Ekipa Najžena.rs pokreće video serijal "Žene u muškim poslovima", koji će se na našem sajtu emitovati svake srede u 19.30.

 

 

Granice među polovima sve više se brišu, no predrasude još uvek postoje. Odlučili smo da istražimo kako žive i rade žene koje se bave tipično muškim poslovima. Podelile su sa nama svoja iskustva, strahove, želje... Pričale su o predrasudama sa kojima se svakodnevno susreću, ali i o motivima zbog kojih su izabarale baš ova zanimanja.

Prva u našem video serijalu je Tanja Dimitrijević, emitovana žena varilac, a nakon nje slede molerka, pripadnica "Kobri", pilot, vatrogasac, stolarka, rudarka, kovač, kišobrandžija...

TANJA DIMITRIJEVIĆ - ŽENA VARILAC

Tanja Dimitrijević (31), živi u Beogradu, i kako kaže, nikada nije maštala o tome da postane pevačica, glumica i manekenka, već je odabrala da bude zanatlija. I to VARILAC.

 

ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Kada se Tanja pojavi na terenu, mušterije ZANEME, a kada uzme APARAT u ruke, svi misle da se ŠALI

Najžena/Masanori Jošida

 

Ljubav na prvi pogled

Tanja je svoj poziv odabrala sasvim spontano, ljubav prema varenju stvorila se "na prvi pogled". Gledala je svog prijatelja koji se bavi tim poslom kako to radi i poželela je da radi isto. 

- Svideo mi se taj posao pa sam guglala. Videla sam da je argonsko zavarivanje jako skupo, nisam u tom trenutku mogla sebi da priuštim tu obuku. Prijavila sam se preko nemačke organizacije i oni su mi finansirali obuku - objasnila je Tanja kako su izgledali njeni počeci u ovom poslu.

Njeno prvo iskustvo sa varenjem bilo je pomalo stresno. Ali je ubrzo shvatila da joj njena "mirna ruka" i beskrajno strpljenje idu u prilog.

- Prvi put kad sam uzela aparat jako sam se uplašila. Kasnije je to išlo lakše. Bilo mi je važno da prođem dobru obuku, da steknem malo iskustva. I ono što je još važnije, ovaj posao mora da se voli da bi se napredolavo u njemu.

 

Nije naišla na odobrenje roditelja

Kada je bliskim ljudima saopštila čime će da se bavi,oni baš i nisu bili oduševljeni. Za naše podneblje je veoma neobično da jedna mlada i lepa žena radi tradicionalni muški posao kao što je varenje.

- Kada sam rekla svojim roditeljima čim sam počela da se bavim, njihova reakcija nije bila oduševljavajuća. Bilo im je nejasno kako ja kao žena da budem varilac. Međutim, kada su videli da ja to mogu, mama, tata i sestra su mi bili vetar u leđa. Shvatili su da sam zavolela taj posao i da nema mesta predrasudama.

Mušterije se šokiraju kada je vide na terenu

Kada mušterije na teren pozovu varioca, obično očekuju da će da se pojavi muškarac, jer je to tradicionalno muški posao. Međutim, kada na svojim vratima ugledaju Tanju, njihove reakcije budu burnije.

- Obično kada mušterije vide da ću ja da im zavarim neki kvar, iznenade se. Uglavnom iskolače oči i imresiju ne sakrivaju: "Kako žena? Je li moguće da žena radi takav posao?" Ali kada uradim zavar kako treba onda ih razuverim. Žena može da uradi sve kao i muškarac. Ravnopravnost smo tražile, pa šta sad? - sa osmehom na licu je konstatovala Tanja.

ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Kada se Tanja pojavi na terenu, mušterije ZANEME, a kada uzme APARAT u ruke, svi misle da se ŠALI

Najžena/Masanori Jošida

 

 

Osetila je ljubomoru svojih muških kolega

Tanja kaže da se do sada nije susretala sa ružnim komentarima, ali da je osetila ljubomoru muških kolega.

- Komentara ružnih nikada nije bilo. Mene kolege doživljavaju kao da sam muškarac, a ne žena. Moguće je da zavisi od toga kako se ja postavim. Mi zaista imamo lepu saradnju.

Međutim, Tanja ne krije da je na svojoj koži osetila ljubomoru od strane muških kolega kada bolje od njih uradi neki zavar.

- Bilo je momenata kada sam na svojoj koži osetila da je kolega ljubomoran. To se desilo kada smo radili zavarivanje cevi formir-gasom, kada je jako važno da var na oko bude lep i sa spoljašnje i unutrašnje strane. Kada sam videla da sam uradila to savršeno, da je kao saliveno, osetila sam ljubomoru svog kolege. Nije uspeo to da sakrije na izrazu lica. Žena, a lepše zavarila od njega...

- Kada treba nešto teško da nosim, moje kolege me štede jer sam žena. Ali, kada je moj posao u pitanju to se zna. Ja radim svoj deo posla, bravar svoj, cevar svoj itd. Niko se nikome ne meša. 

Kada bi radila posao koji voli Tanji, kako kaže, ništa ne bi bilo teško. Ni rad u dve smene, niti sve opasnosti koje nosi ovaj posao.

Posao varioca zahteva beneficirani radni staž

- Govorili su mi da posao zavarivača narušava zdravlje i to je tačno. Vremenom stradaju zubi, fina motorika, vid. Osim toga, mi udišemo argon, štetne materije. Zato bih ja ovom prilikom htela da kažem da zavarivač radio u državnom ili privatnom sektoru treba da ima beneficirani radni staž - kaže Tanja.

Uprkos tome, Tanja će nastaviti da radi ovaj posao.

- Maštam da nastavim da radim ovaj posao i kada se udam. Želja mi je da budem podvodni zavarivač, nadam se da ću se u tome i ostvariti.

 

Komentari (0)
Loading