Šokantan snimak iz Luvra: Mona Liza pogođena TORTOM, Parižani okupljeni oko nje gledaju u NEVERICI (VIDEO)

Vesti 30.05.2022 12:25 1

U bizarnom triku, čovek sa perikom na glavi, razmazio je tortu svuda po Mona Lizi kako bi ohrabrio ljude da „misle na zemlju“

Šokantan snimak iz Luvra: Mona Liza pogođena TORTOM, Parižani okupljeni oko nje gledaju u NEVERICI (VIDEO)

Printscreen/Youtube

 

Čovek se umotao u invalidska kolica pre nego što je skočio i bacio tortu na neprocenjivu sliku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Steffan (@steffan)

 


Zapanjujući prizor odigrao se u nedelju u Luvru kada je čovek u invalidskim kolicima sa perikom na glavi bacio krišku torte na Mona Lizu.

 

 

Prema video snimcima i izjavama očevidaca objavljenim na društvenim mrežama, počinilac, koji nije javno identifikovan, ustao je iz invalidskih kolica i prišao Mona Lizi, prvo je pokušao da razbije staklo pre nego što je konačno odlučio da ga namaže tortom.

Oštećenje slike sprečeno je neprobojnim staklom postavljenim trajno ispred Da Vinčijevog kultnog dela.

 

 

Na video snimku objavljenom na mreži vidi se kako počinilac razgovara sa posetiocima na francuskom dok ga sprovodi obezbeđenje. „Postoje ljudi koji uništavaju zemlju“, rekao je čovek koji je nosio kapu preko crne perike. „Umetnici sada dolaze da vam kažu da mislite na zemlju, svi umetnici misle na zemlju, zato sam ovo uradio.

Napad se dogodio dok je galerija bila prepuna turista u nedelju kasno popodne. Jedan korisnik društvenih mreža koji je bio tamo opisao je šta je primetio:

- Muškarac obučen kao starica iskočio je iz invalidskih kolica i pokušao da razbije neprobojno staklo Mona Lize - napisao je na Tviteru.


OVO NIJE PRVI PUT DA JE MONA LIZA VANDALIZOVANA

 Godine 1956. čovek je bacio sumpornu kiselinu na sliku, oštetivši je. Na izložbi u Tokiju 1974. godine, žena u invalidskim kolicima je bezuspešno pokušala da poprska crvenu boju na njU, u znak protesta zbog nedostupnosti dela ljudima kojima su potrebne rampe. U leto 2009. jedan Rus ga je bacio šoljicu čaja. Od 1960. godine, Mona Liza je zaštićena staklom otpornim na metke, koje sada uključuje zapečaćeno kućište koje se sastoji od stakla debljine 1,52 inča koje može da izdrži trajne temperature od 43 stepena Farenhajta i 50 procenata vlažnosti.
 

Komentari (1)
Loading
jednostavno
30.05.2022 16:15

umetnicki performans