Donor sperme završio iza REŠETAKA: Samo je hteo da "POMGNE", a sada će skupo platiti

K.Ć. Vesti 01.06.2022 19:15 0

Džejms Mekdugal iz Velike Britanije, koji se bori sa neizlečivim genetskim defektom, ponudio je donaciju sperme preko Fejsbuka lezbejskim parovima koji su želeli da prošire svoju porodicu

Donor sperme završio iza REŠETAKA: Samo je hteo da "POMGNE", a sada će skupo platiti

Shutterstock

Nakon što su odlučile da iskoriste njegovu spermu, rodile su ćerke kojima je dijagnostifikovana nepovratna zaostajanja u razvoju i nizak koeficijent inteligencije. Džejmsu se sada sudi.

Slučaj serijskog donatora sperme Džejmsa Mekdugala razljutio je britanske medije i javno mnjenje. Čovek koji je rođen sa neizlečivim genetskim defektom, sindromom krhkog Ks , nikada ne bi trebalo da bude donor i odbilo bi ga bilo koja zvanično operativna banka sperme. Ovaj 37-godišnjak je, međutim, pronašao način da zaobiđe pravila i oplodi što više žena - ponudio je svoje usluge preko Fejsbuka. Ciljao je na lezbejke koje žele da postanu majke.

Dejli mejl je stigao do roditelja Džejmsa Mekdugala, koji su se zauzeli za svog sina i ispričali o njegovim motivima. Veran njihovim rečima, Mekdugal je „samo želeo da pomogne ženama da ostvare svoje snove“ i u svojim postupcima ga je vodilo dobro srce.

Majka donatora sperme sa sindromom krhkog Ks izdržava sina

Džejmsova 73-godišnja majka kaže da je njen sin bio veoma emotivan zbog presude suda jer je želeo da bude aktivno uključen u živote dece čiji je biološki otac.

- Želeo je da bude deo njihovih života, želeo je da viđa svoju decu. Ima dobro srce i učinio bi sve za svakoga, ali je lakoveran. On je samo želeo da pomogne ovim ljudima, da pomogne ženama u istopolnim vezama da ostvare svoje snove. Kako saznajemo, on nije očekivao novac za pružanje ove usluge, već jeste - opisala je majka genetski opterećene 37-godišnjakinje.

Ona je otkrila da je njen sin, u slučaju četvoro dece, čiji je biološki otac, potpisao ugovor kojim je potvrdio da neće imati nikakav kontakt sa njima. Kako se ispostavilo, on se predomislio i podneo zahtev sudu za pravo da viđa decu i provodi vreme sa njim kao ocem. Tri majke dece, koja sada imaju samo nekoliko meseci, usprotivile su se njegovom zahtevu, a sud je uvažio njihovu odluku, čime su dodatno otkriveni njegovi lični podaci i imidž.

Majka Džejmsa Mekdugala je kasnije priznala da on nije njeno biološko dete, već da je usvojen. Dvoje njegovih braće i sestara i biološka majka, od koje su je nasledili, takođe su se borile sa neizlečivim genetskim defektom koji je preneo na svoje potomke. Džejmsova 73-godišnja majka rekla je da je muškarac bio zlostavljan u mladosti i da je završio u njenoj porodici kao dete sa smetnjama u učenju i autizmom. Dugi niz godina radio je kao volonter ili zarađivao za život od socijalne pomoći.

- Kada nam je prvi put rekao da će postati otac, bili smo tako uzbuđeni što smo baka i deda. Zatim je pomenuo da nema devojku, ali je donor sperme. Bio je to šok za nas, veliki šok - opisala je ona u intervjuu novinarima.

Porodica donatora sperme tvrde da su najmanje dva para sada u sudskoj borbi s njim. Džejms Mekdugal će, prema rečima svojih roditelja, biti pod velikim stresom, što ih veoma brine.

Prema odluci suda, Džejms Mekdugal ne može da aplicira za roditeljsko pravo i pravo da posećuje decu čiji je biološki otac u naredne tri godine, jer bi to, između ostalog, traumatizirajuće za majke ove dece.

Vredi dodati da iako je Džejms Mekdugal bio donator sperme koja je korišćena za rađanje 15 dece, on je kao muškarac preneo loš gen na sve svoje ćerke, ali ni na jednog sina, jer otac uvek prenosi I hromozom svom sinu .

Komentari (0)
Loading