ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Nevena je "Kobra" i njoj retko koji muškarac sme da izađe na crtu!

Vesti 08.06.2022 19:30 24

Biti pripadnik elitne vojne jedinice san je mnogih muškaraca. Upravo to je pošlo za rukom i jednoj ženi, koja u "Kobrama" ostvaruje sve snove, pa se za Nevenu Jovanović može reći da je pre svega naoružana osmehom...

ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Nevena je "Kobra" i njoj retko koji muškarac sme da izađe na crtu!

Naj žena/Dejan Briza

Ekipa Najžena.rs pokrenula je video serijal "Žene u muškim poslovima", koji će se na našem sajtu emitovati svake srede u 19.30 časova.

 

Granice među polovima sve više se brišu, no predrasude još uvek postoje. Odlučili smo da istražimo kako žive i rade žene koje se bave tipično muškim poslovima. Podelile su sa nama svoja iskustva, strahove, želje... Pričale su o predrasudama sa kojima se svakodnevno susreću, ali i o motivima zbog kojih su izabarale baš ova zanimanja.

Druga u našem video serijalu je Nevena Jovanović, pripadnica "Kobri", a nakon nje slede pilot, vatrogasac, stolarka, rudarka, kovač, kišobrandžija...

NEVENA JOVANOVIĆ - "ŽENA KOBRA"

Nevena Jovanović ima 33 godina i pripadnica je Odreda vojne policije, specijalne namene "Kobre".

Svoj put je krenula da krči, 2007. godine kada je upisala Vojnu akademiju. Bila je to prva ženska generacija.

Nakon studija, Nevena kaže da joj je prvo radno mesto bilo u Gardi, a kako je bila u fizički jako dobroj kondiciji i izuzetno dobro je gađala, to ju je navelo da pristupi "Kobrama".

POTREBNA JE SNAŽNA VOLJA I MENTALNA SNAGA

Za pristup ovoj jedinici neophodna je psihofizička kondicija i mentalna snaga, a Nevena kaže da nije očekivala od samog starta da će završiti u "Kobrama".

- Postoji posebna procedura za pristup toj jedinici. Morate da prođete određeni dril da biste postigli ono što što želite. To su gađanja, marševi, plivanje, fizička obuka...

 Nevena tvrdi da ništa nije teško, ako stvarno u glavi želite to.

-Prisutne su situacije kada se jako uplašite, ali morate da znate da se izborite i da znate kako da odreagujete u svakoj situaciji- objašnjava Nevena i dodaje da nijednom nije povređena u određenim akcijama, a da u slobodno vreme praktikuje vežbe disanja kako bi se relaksirala.

Nevena za deset minuta može da pretrči 3200 metara. Ako ste bar nekoliko puta rekreativno trčali, verovatno možete da pretpostavite koliko je fantastičan ovaj rezultat.

- Rekord u trbušnjacima mi je, za dva minuta 118 trbušnjaka, a što se tiče sklekova mogu da uradim i više od 57 sklekova za dva minuta.

PERIOD STUDIRANJA, ATLETIKA JE NJENA NAJVEĆA LJUBAV

Nevena je još kao mala devojčica obožavala igračke starijeg brata, pa kako ističe još tada je veću ljubav pokazala prema puškama, nego prema lutkama. Na studijama je najviše privlačilo gađanje.

- Volela sam da gađam i bila sam jako dobra u preciznom gađanju.Za smer pešadija jako je bitna fizička sprema, što sam uklopila sa onim što najviše volim- objašnjava Nevena i dodaje:

- Atletika jeste moja najveća ljubav, ali sam se bavila i drugim sportovima kao što je kik boks, orjentiring, veslanje na ergometru , veslanje na čamcu... Polse dugog niza godina shvatila sam da je atletika kraljica sportova i nastavila sam da se bavim samo trčanjem.

KOLEGE JE PRIHVATIJU, A OVAKO REAGUJU MUŠKARCI KOJE UPOZNAJU VAN POSLA

Ističe da radi već 11 godina i da su kolege navikle na nju. Nove kolege je takođe odmah prihvate. 

Na pitanje kako drugi muškarci reaguju kada saznaju čime se bavi, Nevena odgovara sa osmehom:

- Što se tiče drugih muškaraca, najbolje bi bilo da pitate lično njih. U početku su iznenađeni jer nije svakodnevica videti ženu da se bavi ovim poslom, ali na kraju reaguju sa puno poštovanja. Verujem da svaka osoba može da nađe osobu koja joj je slična.

ŽENE NE TREBA DA IMAJU PREDRASUDE 

- Što se tiče devojaka koje bi volele da se bave ovim poslom, savetovala bih im da nemaju predrasude i ako imaju želju i volju da se bave ovim poslom da istraju.

Da se nikada nije pokajala što je izabrala ovaj poziv govori i njena izjava da bi ovo preporučila i u budućnosti svom detetu.

-Vaspitavala bih ga vojnički, baš kao što sam i ja prošla - zaključila je Nevena.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (24)
Loading
Jovan
08.06.2022 20:58

Kada bi pola muskaraca iz njene jedinice bilo bar 50% kao Nevena posveceni poslu, a tek o fizickoj spremnosti gde ne mogu da joj pridju, bilo bi super, a ne ljubomorni i zavidni.

Bojana Mitrović
09.06.2022 06:01

Kriterikumi za žene su niži svuda gde se traži snaga i izdržljivost....

Boki
19.06.2022 11:49

@Bojana Mitrović - Zašto bi?pa valjda su ravnopravne?

Miloš
20.06.2022 19:48

@Boki - Žene, tačnije nijedna žena ne poseduje fizičku snagu, mentalnu spremu i izdržljivost kao muškarci. Tako da to kako jedna žena može da izađe ja crtu zaboravite. Ali tako je to kad se snize kriterijumi. Priroda je jasna.

Бојан
23.06.2022 14:26

@Miloš - @Milos Верујем да би Невена са својом физичком спремом и издржљивошћу надмашила многе мушкарце, нарочито ове завидне који остављају негативне коментаре. Али рецимо да је тачно да жене не могу физички да се мере са мушкарцима, понављам, само рецимо тако, одакле ти идеја, пилећи мозгу, да не поседују менталну спремност као мушкарци? Штета што глупости које нас насмеју не могу да нам улепшају дан, иначе, ова коју прочитах, би ми умногоме улепшала дан! :)

Milos
16.06.2022 17:19

Smesno koliko se forsiraju zene.. Radim u policiji sa zenama i one se maksimalno stite, one su primljene samo da bi se popunio broj. Napreduju a ulice nisu videle u zivotu.. Tako je i ovde, kad dizu onu gumu vidi se da ona nista ne drzi, sve ovi nesretnici nose ona je tu samo da bude lepa...

se
19.06.2022 09:01

ako trci 10min na 3200 onda je maltene na 9 minuta na 3000 - odmah u reprezentaciju...

Nemanja
21.06.2022 13:50

Baš zbog ovoga sam i napravio matricu ,,Kobre'' na TikToku.

Драган
22.06.2022 20:36

Да ли је удата ? Има ли деце ? Да ли је мајка?

Predrag
28.06.2022 13:21

@Драган - A šta se to tebe tiče ?

loznicanin
26.06.2022 21:47

Poznajem je licno i izrazavam iskreno postovanje. Moram ipak i da se malo nasalim i da je posavetujem da se usput i uda,jer poseo dodje i prodje

Jay
04.08.2022 11:24

@loznicanin - I deca isto dodju i prodju, a ko se fokusira na njih ostane prazan.

Даница Петровић
28.06.2022 17:10

Пошто сте љубитељи гмизаваца уватићу вам једног даждевњака и неку белоушку за ваш тераријум.

Lala
13.07.2022 15:01

Najveći procenat žena u svim rodovima i vidovima vojske i policije imaju Židovi. Ali. Nigde ne idu u prvi borbeni red. Psihološki loše utiče na vojnika kad je ranjena ili ubijena. Ali kao podrška, žene su savršene.

Nemanja
14.07.2022 09:49

Celu dužinu Pančevačkog mosta pretrčavam u jednom pravcu između 4 i 4.5 minuta. Jednom me policajci zaustavili jer im je neki balvan dojavio ,,da neko želi da skoči sa mosta'', i vratili me nazad, ujebaše mi trening. Realno, ranije mi jeste bila želja da budem specijalac, tačnije snajperista (100m za 10 sekundi sa svem opremom ni Husein Bolt ne bi uspeo da pretrči), međutim kada sam shvatio svrhu vojske, samo sam skrenuo i razvio neke druge veštine, većinom umne.

dark
16.07.2022 19:20

Vojska nam je toliko jadna da ne znam da li bi znali da izadju iz kasarne u slucaju rata.

Goki
26.07.2022 01:42

Nije ovo naj žena. Moja žena je naj žena jer je rodila petoro dece. Troje iz prvog i dvoje iz braka sa mnom. Narodu koji odumire su potrebne žene koje hoće da rađaju a ne ovo.

Rale
27.07.2022 12:47

Drage dame Manite se gluposti i bavite se poslom u kome ćete moći uživati u svakom trenutku. A ove grubijanske poslove vozača kamiona i autobusa, vojnika, policajca... ostavite muškarcima

Miki
29.07.2022 17:33

Muskarci i zene NIKAD nece biti jednaki a politika "feminizma" i ostalih "izama" nas vodi u propast porodice. Ne mogu biti snazne u fizickom smislu kao mi NIKAD. 33posto vs. 22 posto misicne mase. Hormoni. Biologija. Tacka. Nemojte sad "znam zenu koja ke jaca od...Mike Pere Laze" jer kad bi Mika , Pera ili Laza isto trenirali kao ona , pojeli bi je za dorucak. Sa druge strane, Mika , Pera i Laza nikad nece imati oko za detalje, organizacione sposobnosti i stalozenost u nekim "civilnim" situacijama! Polovi ne postoje da bi se takmicili vec da se medjusobno dopune i budu funkcionalna celina. Ovo sto se radi i muskarcima i zenama je tragedija. Demaskulinizacija i "feminizacija" (buldozi i ku*cevite zene) ne vode nicem dobrom. Sa jedne strane zena u "Kobrama" medijski gurana ,a sa druge obrijani, depilirani deckic sa negovanom bradicom i malim belim kerom pod miskom. Ne ide ovaj svet na dobro... A o propagiranju vojski i ratova, to da ne govorim ...

Grga
02.08.2022 20:43

Ko Ana brmbabić! Nema ništa gore od žene koja hoće da bude muškarac i od muškarca koji hoće da bude žena. Meni je to grozomorno i fuj.. Žene treba da budu u policiji, ali ne u vojsci

koki
04.08.2022 08:35

Ne razumem ovakve price. Nekakvi drilovi, marsevi kao fol. To sve pricaju oni koji rat nisu ni videli. Gde cete vi molim vas lepo u sumi da radite zgibove i preskacete tarabu. Sta je rat i mentalna snaga, da se za 6 meseci okupate samo jednom i to ledenom vodom, da pijete slanu vodu koja se dovlaci iz banje jer su bunari mozda otrovani, da imate jedan obrok dnevno u ratu, da serete krv tri meseca u sumi, da ne znate da li cete da osvanete ili omrknete, da savladate strah i da budete sami na strazi nocu u sumi - ispred vas teroriti i nato, a iza Srbija i vasa porodica. To je ono sto je potrebno. Iskreno izrazavam sumnju da bi gospodja sa svim ovim operacijama i sminkom i nakitom to mogla da uradi. To nisu mogli ni mnogi muskarci, ne moze to svako. A posebno ne ove danasnje fenseraj generacije.

Boki
10.08.2022 12:28

Možda bih i poverovao u ovu priču da g-đica ima kratku kosu. Onaj ko razume, shvatiće.

Moje mišljenje
18.09.2022 23:14

Ova žena sa 33 godine izgleda kao da ima 45. Čemu svi uspesi, čemu sva fizička spremnost (koja će sa starošću da se ruinira sasvim) ako ona nije voljena kao žena i kao majka?! Ni jedan muškarac ne želi pored sebe kobru, nego nežnu i ženstvenu ženu. Možda je ova žena izuzetak, ali činjenica da je postigla toliki uspeh na vojnom planu govori da nije imala puno vremena za druge stvari u životu.

Aca
05.10.2022 10:33

Nije udata nema muza, neko naisao sa strane i napravio dete ... Sada je ovako neobavezno zabaljanje sa raznim insvestitorima, sema za uzivanje... Ima snagu jaka je u krevetu ... Kosta puno ... Jel ovo uzor svim majkama da bude ? Da se sve razvedu pa porodice bi onda propale ???