Preminula jedna od NAJSTARIJIH Srpkinja: Imala je TEŽAK život, ali je ostala skromna, ovako je govorila o DUGOVEČNOSTI

Vesti 08.06.2022 10:19 0

Juče je u Novom Sadu, u 108. godini, preminula najstarija Novosađanka Ilona Kovač.

Preminula jedna od NAJSTARIJIH Srpkinja: Imala je TEŽAK život, ali je ostala skromna, ovako je govorila o DUGOVEČNOSTI

Facebook/Dom zdravlja "Novi Sad"

Bila je treća najstarija osoba u Srbiji, posle Tamare Krutikove, rođene 27. marta 1912. i Đurđe Stojković, rođene 20. oktobra 1913.

Ilona Kovač je u Novi Sad došla kada je imala 19 godina.Učila je krojački zanat, a radila je kao tkalja. Majka ju je kao malu napustila, živela je s ocem i maćehom, koja se prema njoj loše ponašala. Kasnije je izopštena iz porodice i nasledstva dede po ocu, koji joj je jedini bio naklonjen.

- Uvek sam živela skromno, pa i danas, ne pijem čak ni kafu. I treba uvek mnogo raditi, biti u pokretu. Ja sam celog života mnogo radila, noću kad nisam mogla da spavam, vezla sam ručne radove. I danas obrađujem svoju malu baštu, niko mi ne pomaže. Usisam, ispeglam, kuvam, veš ne stavljam u mašinu, perem na ruke. Jeste teško, ali sve uradim sama. I ja se čudim kako toliko dugo živim - ispričala je jednom prilikom za "Dnevnik".

Živela je na Satelitu, sa sinom, piše 021 info.

- Kad sam napunila 100 godina, rekla sam sinu: "Do sad sam ja to radila, a sad sam spremaj svoju sobu" - našalila se jednom.

Ilona je jednom prilikom istakla svoju tajnu dugog života. Jednom prilikom je rekla da je važno biti skroman i umeren. Ilona nije preterivala u hrani, rekla je i da je jela sve, ali umereno.

- Uvek sam jela meso, ali ne tako često. Od svih namirnica, suprotno onome što uobičajeno savetuju lekari, ja sam najviše volela mlečne porizvode. Uvek sam planirala, pa i danas šta ću da radim, a uprkos nekim bolestima, pomalo rada me i danas održava u životu – ispričala je tada baka.

Imala je dvoje dece, dvoje unučadi i četvoro praunučadi. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading