Za njenu DIJAGNOZU niko nije odgovoran: Marina Veselinović (9) je rođena kao zdrava beba, a onda je usledio ŠOK za njene roditelje

Kristijana Ćaćić Vesti 14.06.2022 08:20 1

Marina je rođena 2013. godine kao treće dete u porodici Veselinović. Bila je potpuno zdrava beba

Za njenu DIJAGNOZU niko nije odgovoran: Marina Veselinović (9) je rođena kao zdrava beba, a onda je usledio ŠOK za njene roditelje

Privatna arhiva

Marininoj majci je trudnoća protekla bez problema. Porođaj je bio prirodnim putem, a ocena bebe je bila 9 i ništa nije ukazivalo na poremećaj, koji joj je ustanovljen u drugoj godini. 

- Ona je rođena kao zdrava beba, rano je dobila i zubiće, u petom mesecu. Prohodala je na vreme i progovorila, da bi posle prve godine Marina počela da se zatvara u sebe - rekla je Marija Veselinović za portal Naj žena.

Marina je jedno srećno dete, ide na salsu i plivanje, ali joj nedostaju drugari. Pohađa osnovnu školu sa ličnim pratiocem.

Privatna arhiva

 

- Ona je počela i da piše, a kod čitanja ona peva, pošto izuzetno to voli. Muzikalna je i jako puno pesama zna, tako da svaka reč nju asocira na pesmu i ona počne da peva. Nije hiperaktivna i definitivno nema dijagnozu autizma, ali i dalje se ne zna šta je uzrokovalo ovaj poremećaj - otkrila je Marija.

Doktori u Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju "Prof. Dr Cvetko Brajović" su devojčici uspostavili dijagnozu DG.F83 (disharmoničan razvoj, zaostajanje ili odskakanje u razvoju određenih oblasti deteta).

- Ona nije autistično dete, samo ima poremećaj pažnje i govora - dodala je majka.

Pored privatnih logopetsko-defektoloških tretmana, Marina je devet puta boravila Lipovici u stacionaru sa programom stimulativnog rada sa decom sa problemima u razvoju. Tu se video mali napredak, ali ne dovoljan da bi se devojčica osamostalila, a onda su odlučili za terapiju matičnim ćelijama.

- Prvobitni plan je bio da idemo u Kijev na tretman, ali smo se onda raspitali i saznali da tamo daju donorske matične ćelije. A one nisu ispitane do kraja i bojeli smo se šta će te ćelije da povuku - rekla je Marija Veselinović.

Kako su uradili analize i videli da Marinine matične ćelije su potpuno zdrave, roditelji devojčice su se odlučili na lečenje u Srbiji, tačnije u Novom Sadu. Tako su u septembru 2021. godine otišli na prvi ciklus terapija. 

- Odlučili smo se za njene matične ćelije, tačnije na autotransplataciju u Novom Sadu. Jedan ciklus se sastoji od tri transplatacije, koje se rade u roku od 60 dana - dodala je majka male Marine.

Privatna arhiva

 

Tretman matičnim ćelijama je vidno poboljšao devojčicino stanje. 

- Ona je za godinu dana dosta dobila na razumevanju, u govoru je malo lenja, ali trudimo se da što češće posećujemo defektologa - rekla je majka i dodala kako imaju veliki problem sa defektologom. Oni žive u Beloj Crkvi gde defektolog ne postoji, a česta putovanja za Beograd im je osetno smanjio budžet i sada traže alternativu.

Lekari na zadnjoj kontroli su bili veoma zadovoljni Marinom i preporučili su joj još jedan ciklus.

Privatna arhiva

 

Da li je neki stres uzrokovao poremećaj, ne znamo, ali znamo da su joj sredstva potrebna za još jedan ciklus, za rehabilitaciju i putne troškove. Do sada su njeni roditelji prikupljen novac koristili samo za transplatacije, dok su sve ostale analize, magnetne, defektološke tretmane plaćali iz svog džepa.

Stoga se obraćaju svim humanim ljudima da im pomognu kako bi njihova mezimica što pre krenula sa lečenjem.

Budi Human

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
DrMr
14.06.2022 09:52

Tipično trovanje teškim metalima. Ako dete nije pojelo neki stari toplomer, onda ih je dobilo preko vakcina. U takvim slučajevima "stručnjaci" redovno "ne znaju" šta je uzrok poremećaja.