Zbog BAKTERIJE koju svi imamo na koži, Tanji se preko noći ODUZELO telo: Kada ni doktori nisu verovali, ona je USTALA iz kolica

Lana Vidović Vesti 19.06.2022 19:30 0

Tanja Lišanin (27) iz Ivanjice ustala iz invalidskih kolica i stala na svoje noge kada joj doktori nisu davali nikakvu šansu za to

Zbog BAKTERIJE koju svi imamo na koži, Tanji se preko noći ODUZELO telo: Kada ni doktori nisu verovali, ona je USTALA iz kolica

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

Kao i svaka tinejdžerka, Tanja je imala svoje snove, planove, želje. Živela je sasvim normalno, bez ikakvih naznaka na zdravstveni problem, koji će joj u daljem sledu događaja promeniti život iz korena. Ali, nažalost, na gore.

 

Posle Tanjinog 18. rođendana, njeno zdravstveno stanje se promenilo

- Do moje 18. godine moj život se nije mnogo razlikovao od života mojih vršnjaka. Ja do tada nisam imala nikakvih zdravstvenih problema. Međutim, posle mog 18. rođendana ja sam za noć ostala u stanju totalne paraplegije. I moj život se promenio iz korena - rekla je tanja za Naj ženu.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

 Jedno jutro probudila se sa tupim bolom u ramenu i kao što bi svako od nas pomislio - rekla je sebi da je samo loše spavala. Ubrzo se ispostavilo da ne može da podigne ruke dalje od ramena, niti da se popenje na nožne prste.

Usledile su pogrešne dijagnoze koje su joj produžavale agoniju. Promenila je različita odelenja, bolnice, ali i gradove, a stanje je postajalo sve gore, pravu dijagnozu niko nije znao.

- Pošto doktoru u Čačku nisu mogli da mi pomognu, otišla sam hitno za Beograd. Tek na magnetnoj rezonanci doktor je saopštio mojim roditeljima da je 80 odsto u pitanju neka infekcija, a 30 odsto da je tumor.

NAKON OPERACIJE JE PRONAĐEN GNOJ U KIČMI

Doktor nije mogao ništa preciznije da im kaže dok je ne otvori i dok ne vidi posle operativnog zahvata šta je u pitanju.

- Nakon operacije koja je trajala oko 3 sata pronađen je gnoj, koji se nalazio u torakalnom delu kičme i koji je napravio kompresiju. 

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

 

 

ZBOG STAFILOKOKE JOJ SE ODUZELO CELO TELO

- Gnoj koji je pronađen u kičmi nakon operacije napravila je bakterija stafilokoka koju svaki čovek ima na površini svoje kože. Lekarima ni dan danas nije jasno otkud takva bakterija da se nađe u njenoj kičmenoj moždini.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

TANJI SU SAOPŠTILI DA NIKADA NEĆE USTATI IZ KOLICA

Za jednu noć se oduzela od grudi na dole. Obe noge, lumbalni deo leđa i stomak.

Doktori iz Srbije su rekli da nikada ranije nisu imali ni jedan sličan slučaj i je ona jedna u milion.

Tanja je na oporavku u bolnici provela 50 dana.

- Doktor je mojim roditeljima rekao da, po njegovoj proceni, nikada neću ustati iz kolica. Takođe je kazao da za pola veka svog posla nikada nije naišao na ovakav slučaj, niti postoji u literaturi neko ko je stao na noge sa ovakvom dijagnozom, u 95% slučajeva je smrtnost.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

BORBA SE NASTAVLJA U REHABILITACIONOM CENTRU

Uz pomoć svoje majke, Tanja je nastavila svoju borbu. U stanju paraplegije, prikovana za krevet, prebacila se u rehabilitacioni centar. Imala je utisak da joj život počinje ispočetka, da tek počinje da hoda.

- Učila sam da pužem, da sedim, da hvatam, da pravim prve pokrete. Posle nekog perioda sam uspela da se vertikalizujem. Kako se senzibilitet vraćao, tako se i moja motorika poboljšavala. Iz kreveta sam ustala, prešla u invalidska kolica, iz kolica na dve štake, a iz bolnice sam izašla sa jednim štapom.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

SANJALA JE SEBE NA ŠTIKLAMA 

S obzirom da se Tanja razbolela u periodu 18-tih rođendana svojih vršnjaka, u periodu pre obolenja, volela je da se sređuje, nosila je štikle. Tu ništa ne bi bilo neobično, da ona nije u stanju prikovanom za krevet, sanjala da hoda na štiklama. Kako i sama kaže, ti snovi su je držali. Zahvaljujući njima, znala je da će to jednog dana postati i stvarnost. I bila je u pravu.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

JAKOM SNAGOM UMA RUŠI SVE PREPREKE

U samom procesu oporavka Tanja je odlučila da se sama preseli u Beograd i upiše fakultet zajedno sa svojom generacijom. Na putu do fakulteta je bilo različitih prepreka. Dešavalo se da usput pada, da oseća nestabilnost. Ali  nije odustala. Za Tanju postoje prepreke, ali nikako nemoguće mislije.

 

 

LEK ZA TANJIN PROBLEM POSTOJI

 U pitanju je električno pomagalo “C-brace ortoze”. To je uređaj koji se stavlja na nogu, a u sebi ima mikroprocesor koji reguliše nivo podrške pri hodanju, uređaj koji omogućava slobodu kretanja i funkcionisanje bez dodatnih pomagala. U tom slučaju sa ovim uređajem Tanja bi hodala samostalno, bez štapa.

Naj Žena/Aleksandar Nalbantijan

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading