Popularna manekenka OBOLELA od RAKA: Evo šta je na KOŽU stavljala PRE SUNČANJA, verujući da je ŠTITI od štetnog zračenja

Lana Vidović Vesti 22.06.2022 09:10 0

Verovala je da će je korišćenje ulja pre svakog izlaska na sunce zaštiti od potencijalnih promena na koži, ali se već u trećoj deceniji života suočila sa opasnom dijagnozom

Popularna manekenka OBOLELA od RAKA: Evo šta je na KOŽU stavljala PRE SUNČANJA, verujući da je ŠTITI od štetnog zračenja

Printscreen/Instagram

 

Australijska manekenka Ošijana Straken (26) prvi put je krajem 2019. primetila malu izraslinu na desnoj potkolenici.

Nije se dvoumila šta bi trebalo da uradi - otkinula je izraslinu kao od šale. Nije bilo krvi, niti bola. Ipak, za svaki slučaj je otišla kod lekara koji ju je uverio da je sa njenim zdravljem sve u redu.

Potom je došla pandemija korona virusa i zaključavanje, zbog čega Ošijana mesecima nije mogla da ode na dermatološki pregled. U martu 2021. na mestu na kom se 2019. nalazila čudna izraslina primetila je tamnu mrlju, nalik na mladež. Tad se već uplašila i insistirala je na biopsiji. Njeni najgori strahovi su se obistinili - bio je to melanom.

Sada, godinu dana kasnije, manekenka i buduća mama podelila je fotografije ožiljka od operacije kao podsetnik svima da redovno kontrolišu svoju kožu.

- Imam prirodno maslinast ten, lako tamnim i većinu letnjih dana provodim na suncu - kaže Ošijana koja je, kako je ispričala za DailyMail, pred svako izlaganje suncu koristila ulje kako bi zaštitila kožu.

 

 

- Kada mi je doktor rekao da imam melanom koji može da metastazira, to nikako nisam mogla da prihvatim.

Melanom je najopasniji oblik raka kože. Izgleda kao mladež i javlja se na delovima tela koji su bili izloženi suncu.

Manekenki je dijagnostikovan melanom u drugom stadijumu, što znači da je imao potencijal da se proširi na njene limfne čvorove i ugrozi joj život.

Kad je saznala kako izgleda postupak uklanjanja melanoma, uplašila se da bi mogla da izgubi životnu bitku.

Mladež koji joj je hirurški uklonjen bio je veličine 0,3 milimetra.

- Možda deluje sićušno, ali je i dalje opasan. Doktor mi je rekao da sam imala sreće, jer promena nije izgledala kao klasičan melanom - kaže Ošijana.

 

 

Ona upozorava sve koji vole da se sunčaju da se ne oslanjaju na dobru pigmentaciju:

- Nije važno da li vaša koža može lako da potamni na suncu, i ako ste u toj kategoriji možete da dobijete melanom. Ja sam presrećna što mi je ostao samo ožiljak. Rano otkrivanje je ono što mi je spasilo život. Moj melanom je izgledao kao običan mladež.

Znaci koji mogu da ukažu na rak kože

Promena mladeža na koži, pojava izrasline ili ranice koja ne zaceljuje nekada mogu da budu prvi znaci raka kože. Potencijalne opasne promene na koži mogu da budu utvrđene i na osnovu ABCDE znakova:

A – Asymmetry, asimetrija, da li je promena nepravilnog oblika;

B — Border, granice, da li se uočavaju nepravilne i slabo definisane ivice promena na koži;

C — Color, boja, da li se uočava više različitih boja na promeni;

D — Diameter, prečnik, da li je promena na koži veća od zrna graška, oko šest milimetara;

E — Evolving, da li se promena na koži menja i razvija u poslednjih nekoliko nedelja ili meseci.

Komentari (0)
Loading