Nataša je gimnastičarka i ima najčudniju ALERGIJU: Nešto što radimo svaki dan nju može da UBIJE, u bolnici je bila 500 puta!

Vesti 05.07.2022 09:06 0

Nataša Kouts, britanska gimnastičarka, toliko je zabrinuta za svoje zdravlje da je planirala sahranu kada je imala samo 20 godina.

Nataša je gimnastičarka i ima najčudniju ALERGIJU: Nešto što radimo svaki dan nju može da UBIJE, u bolnici je bila 500 puta!

Printscreen/Instagram

Ponekad izbegava neke društvene situacije, uzima lekove i nada se najboljem.

Znojenje ili smeh mogu biti pogubni za Natašu, koja je alergična na "jake emocije". Britanka Nataša ima sindrom aktivacije mastocita – to znači da je alergična na „jake emocije“ i zat smejanje može bukvalno da je košta života.

Mastociti ili Erlihove ćelije su krupne lutajuće ćelije vezivnog tkiva, koje se stvaraju u koštanoj srži i krvlju dospevaju do vezivnog tkiva, a najpoznatija su po svojoj ulozi u alergijama, a gore pomenuti proces nastaje kada ispuštaju previše supstanci u telo u pogrešno vreme. Za Natašu, promene u njenom telesnom statusu - poput znojenja ili smeha - mogu da izazovu alergijsku reakciju opasnu po život.

Nataša je toliko zabrinuta da je planirala sopstvenu sahranu kada je imala samo 20 godina. Priznala je da čak i bezazlen izlazak može završiti katastrofom. - Kada ste u noćnom izlasku sa prijateljima i upadnete u anafilaktički šok samo zbog preteranog smejanja, 'uživaće' vam u večeri - rekla je ona.
I to joj se desilo.

 

- Dobro smo se smejali kada su mi otekli jezik i grlo. Jedna drugarica je pozvala hitnu pomoć, dok mi je druga pomogla da lekom sprečim gušenje - rekla je ona. Prijatelji su je tešili pre nego što je izgubila svest i završila na intenzivnoj nezi.


- Alergična sam na jake emocije. Svaka promena u statusu tela, bilo da se smejem, plačem, tužna sam ili pod stresom, može izazvati hemijsku reakciju. To se dešava skoro svaki dan i više od 500 puta sam bila hospitalizovana - dodaje ona.

 

Kada oseti da počinje, uznemiri se i pokušava da to potisne, u suprotnom završava lošijom reakcijom, što je za nju začarani krug. Objašnjavajući sindrom aktivacije mastocita, Nataša objašnjava kako čak i dodir koprive može izazvati svrab - koji je uzrokovan histaminom, hemikalijom koja dolazi iz mastocita. - Mastociti u mom telu su preosetljivi. Oni oslobađaju previše hemikalija kao odgovor na manji napad, kao što je ubod koprive ili netolerancija na hranu.

Moje telo to radi čak i spontano, oslobađa hemikalije bez razloga. Tako da sam alergična ni na šta i na sve, sve u isto vreme – objašnjava Nataša. Kada je bila mlađa, često je bila bolesna i imala je čudne reakcije na različite namirnice, ali je pretpostavljala da je samo „osetljiva“. Međutim, prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživela je sa 18 godina.

- Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osetila drhtanje, vrtoglavicu i bilo mi je teško disati. Odvezli su me u bolnicu uz policijsku pratnju. Bila sam u nesvesti, ali kada sam došla k sebi bila sam prestravljena - rekla je ona.

 

Lekari su je uveravali da se to retko dešava našim telima, pa je mislila da ima reakciju koja se dešava jednom u životu. Međutim, nakon toga je za dve nedelje imala osam reakcija koje su je vratile u Hitnu pomoć.

Nataša je rekla da je dugo tražila specifičan okidač. - Da sam imala reakciju posle jela tunjevine, pretpostavila bih da je riba... Mesecima sam jela samo piletinu, krompir i brokoli i postala neuhranjena... - otkrila je.

Konačno, posle dve godine, Nataši je dijagnostikovan sindrom aktivacije mastocita. Sada je na lekovima i postoji protokol za njenu zaštitu. Nataša se nedavno odselila iz roditeljskog doma i sada živi sama, ali ima ličnog asistenta pet dana u nedelji, prenosi "Daily star".

Znojenje takođe može da je natera da reaguje, ali kaže da je živela sa ovim dovoljno dugo da zna koliko daleko može da ide. Tako je i sa smehom – to se ne dešava tako često sada kada bolje poznaje sebe i svoje stanje i oseća kada treba da se smiri. Nataša priznaje da ponekad izbegava neke društvene situacije. - Unapred proučavam jelovnike, dodatno uzimam lekove i nadam se najboljem - priznaje. Mora da zna gde je najbliža bolnica, mora da ima svoj plan nege i dovoljno lekova. On takođe ide samo na odmor u Veliku Britaniju jer nije pametno da boravi u u avionu.


- Mogu sve da podnesem, ali dozvoljeno mi je da imam loše dane. Nema smisla pretvarati se da je u redu jer meni to nije u redu. Da mogu da pucnem prstima i da se izlečim, uradio bih to odmah. Održavanje sebe u životu je posao sa punim radnim vremenom, priznaje.

 

BONUS VIDEO


 

 


 

Komentari (0)
Loading