Alergičan na EMOCIJE: Smeh ili tuga mogu da je ubiju - Ja sam kao tempirana bomba koja otkucava

K.Ć. Vesti 07.07.2022 15:35 0

Nataša Kouts iz Notingema je hospitalizovana više od 500 puta za svojih 27 godina

Alergičan na EMOCIJE: Smeh ili tuga mogu da je ubiju - Ja sam kao tempirana bomba koja otkucava

Printscreen/Instagram

Žena priznaje da se oseća kao "tempirana bomba", pa je sa 20 godina sama isplanirala svoju sahranu. Smeh, tuga, pa čak i znojenje mogu izazvati alergijsku reakciju opasnu po život.

Pre nekoliko godina, dok je Nataša provodila veče sa prijateljima, doživela je anafilaktički šok. Razlog je bio... smeh. „Jezik i grlo su mi otekli. Jedan prijatelj je pozvao hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da koristim EpiPen da se ne ugušim. Pre nego što sam se onesvestila i odvedena sam na intenzivnu negu, milovali su me po kosi govoreći da ću biti dobro."

MCAS. Alergija na bilo šta

Nataša pati od MCAS-a, što je sindrom aktivacije mastocita . Ove ćelije, koje su deo imunog sistema, aktiviraju se alergijskim reakcijama. Zatim oslobađaju supstance koje se nazivaju medijatori koji pokreću upalu koja pomaže telu da se balansira. Ali u Natašinom slučaju, mastociti mogu na taj način reagovati praktično na sve.

Svaka promena u Natašinom telu može izazvati hemijsku reakciju. To se dešava skoro svakodnevno, zbog čega je žena hospitalizovana preko 500 puta. "Kada osetim da ovo počinje, postajem nervozna i pokušavam da to potisnem, inače će izazvati neželjenu reakciju - to je začarani krug", objašnjava ona.

Medijatori koji izazivaju zapaljenje u telu mogu biti izazvani raznim faktorima:

  • jak stres,
  • ne spavanje,
  • infekcije,
  • određeni prehrambeni proizvodi,
  • ujedi insekata,
  • buđ i gljivice,
  • nagla promena temperature,
  • buka, svetlost,
  • oblačenje,
  • kontakt sa parfemima,
  • hormonalne promene,
  • određene lekove
  • nedostatak određenih vitamina ili minerala.

"Kada sam bila mlađa, često sam se razboljevala i imala čudne reakcije na razne namirnice, ali smo pretpostavljali da sam samo preosetljiva. Sve dok jednog dana, sa 18 godina, prvi put nisam doživela anafilaktički šok. Bila sam na zabavi kada sam odjednom osetila vrtoglavicu i nesvesticu. Bilo mi je teško da dišem. Odvezli su me u bolnicu "- priseća se Nataša.

"Bilo je kao mučenje"

Žena je hospitalizovana osam puta u naredne dve nedelje. „Sada znam kako da se nosim sa tim. Nedavno sam se probudila u sred noći sa anafilaktičkim šokom. To se dešava tako često da svoj EpiPen držim pored kreveta.“

Lekari su dugo tražili određeni alergen .

„Ako sam imala reakciju nakon što sam jela tunjevinu, pretpostavila sam da je riba. Jela sam samo piletinu, krompir i brokoli nekoliko meseci i bila sam neuhranjena. Takođe sam imala problema sa učenjem i treningom."

Lekarima je trebalo dve godine da ispravno dijagnostikuju Natašinu bolest . „Svi moji prijatelji i porodica su obučeni da koriste EpiPens. Osećam se kao tempirana bomba."

Gimnastika mi je spasila život

Nataša priznaje da je morala da prihvati bolest. „Da bih povratila kontrolu nad svojim životom, planirala sam svoju sahranu sa 20 godina. Znam da to nije normalno, ali mi je pomoglo.

Ova 27-godišnjakinja priznaje da joj gimnastika omogućava da ostane u formi ne samo fizički, već i psihički, iako povrede, pa čak i prekomerno znojenje, mogu izazvati anafilaktički šok. „Alergijske reakcije će se i dalje dešavati, čak i ako sedim kod kuće i ne radim ništa.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading