Lea (17) je preminula ubrzo po povratku sa ODMORA: Dijagnostifikovana joj je RETKA bolest, nije joj bilo spasa!

K.Ć. Vesti 11.07.2022 12:15 0

Ubrzo po povratku sa odmora, tinejdžerka Lea se razbolela i lekari su joj dijagnostikovali upalu krajnika. Kasnije se ispostavilo da devojka pati od retke bolesti. Nekoliko nedelja kasnije umrla je

Lea (17) je preminula ubrzo po povratku sa ODMORA: Dijagnostifikovana joj je RETKA bolest, nije joj bilo spasa!

Shutterstock

U maju je 17-godišnja Lea Rodžers otišla na svoj prvi odmor sa prijateljima na Majorku. „San” prenosi da je nakon povratka počela da se oseća lošije, a lekari su joj rekli da ima upalu krajnika i dali joj antibiotike. Lekovi, međutim, nisu pomogli. Kada joj se zdravlje pogoršalo, Lea je hospitalizovana, a lekari su joj dijagnostikovali žlezdastu groznicu, odnosno mononukleozu . Porodici je takođe saopšteno da devojčica otkazuje i jetra.

Dijagnostikovali su joj tonzilitis. Nekoliko nedelja kasnije umrla je

Sedamnaestogodišnjakinja je prebačena na odeljenje intenzivne nege i priključena je na aparat za disanje. Konačno je postavljena još jedna dijagnoza. Lea je bolovala od retke bolesti zvane hemofagocitna limfohistiocitoza. Imuno stanje opasno po život je uzrokovano nagomilavanjem belih krvnih zrnaca u organima kada imuni sistem ne radi kako treba. Njeno stanje se postepeno pogoršavalo. Lekari su obavestili porodicu pacijentkinje da verovatno neće preživeti još jednu noć. Tinejdžerka je preminula 7. juna.

Porodica  je uništena. Lein otac je otkrio da je ćerka, koja je u budućnosti planirala da postane medicinska sestra, bila puna života i da je imala izvanredan smisao za humor.

- Sve se dogodilo tako iznenada, i naši životi više nikada neće biti isti. Ostavila je ogromnu prazninu u našim srcima koja se nikada ne može popuniti. (...) Jednostavno ne možemo da razumemo. Svi mislimo da je to samo ružan san iz kojeg ćemo se jednog dana probuditi i ona će biti tamo – priznao je devojčicin otac.

Hemofagocitna limfohistiocitoza (HLH) je teška, po život opasna upala uzrokovana imunološkim poremećajem. Prvu bolest, ali i reaktivaciju HLH izaziva infekcija (obično virusna). Hemofagocitna limfohistiocitoza može biti urođena ili stečena. Najčešći simptomi su groznica , citopenija i splenomegalija, odnosno povećanje slezine. Ovi simptomi nisu specifični za HLH, tako da je teško dijagnostikovati bolest. Pacijente takođe često prate abnormalnosti u funkciji jetre i neurološki poremećaji . Bolest pogađa ljude svih uzrasta.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading