"Bićemo zajedno do KRAJA, ništa nas ne može razdvojiti": Nakon što je oboleo od Alchajmera i zaboravio sve, tražio joj je samo jednu stvar!

Vesti 20.10.2021 17:10 0

Jedne subotnje večeri prošlog decembra, dok su Piter i Lisa Maršal sedeli na kauču gledajući televiziju, Piter je pogledao u Lisu i upitao je da li želi da se uda za njega

"Bićemo zajedno do KRAJA, ništa nas ne može razdvojiti": Nakon što je oboleo od Alchajmera i zaboravio sve, tražio joj je samo jednu stvar!

Printscreen/Youtube

Ono što je Piter (56) zaboravio je da je već u braku sa Lisom. Njemu je pre tri godine dijagnostikovana Alchajmerova bolest i počeo je da gubi pamćenje, čak i ono vezano za svoj brak. Zaboravio je kad je prvi put sreo Lisu, prvi poljubac, pa tako i venčanje.

– Ovo je potresno – rekla je Lisa (54) CNN-u.

– Napravili smo nove uspomene, ali boli me jer uvek želim da kažem: “Sećaš li se onog?”. Želim da se sećam sa njim, ali Piter ne može ničega da se seti, a još manje onog što se desilo pre 20 godina.

Maršalovi su u braku 12 godina, a upoznali su se kad su bili komšije u Harisburgu u Pensilvaniji. Tada su oboje bili u braku sa drugim partnerima i podizali svoju decu, ali su se sprijateljili i ostali bliski dok Piterova porodica nije preselila u Konektikat.

Nakon skoro godinu dana bez kontakta, ponovo su se povezali kad su otkrili da se oboje razvode. Nakon samo jednog sastanka u Harisburgu, postali su nerazdvojni i održavali osmogodišnju vezu na daljinu sve dok sva njihova deca nisu upisala fakultet.

– Način na koji me on voli… tako je nežan, duhovit i romantičan. Uvek je bio strastven po pitanju naše veze, mene… – priča Lisa.

Ona se 2009. preselila u Konektikat i par se venčao. Lisa kaže da je bilo lako uočiti da se nešto u vezi Pitera promenilo, ali da je bilo teško suočiti se sa stvarnošću.

Isprva je Piter zaboravljao ključeve, novčanik, a potom je počeo da zaboravlja reči i njihovo značenje. Vremenom se mučio da sastavi rečenicu, dok se Lisa ubeđivala da to ide s godinama.

Ipak, nakon detaljnog ispitivanja, Piteru je dijagnostikovana Alchajmerova bolest u aprilu 2018. Ubrzo je bolest zavladala njihovim životom. Sva sećanja na njihov zajednički život su nestala u Piterovom umu, čak i dragocene uspomene na njihovo venčanje.

Prvi put kad je zaboravio da ima ženu bilo je na putovanju do Roud Ajlenda.

– Išli smo ka našoj tadašnjo kući, a on mi je davao upustva kako da dođem do njegove kuće, kao da sam ja nepoznati vozač i ne znam gde živimo – rekla je Lisa, dodajući da je uzalud čekala da se “trgne i vrati u stvarnost”.

Prošlog decembra, dok su zajedno gledali seriju “Nova devojka”, Lisa se rasplakala tokom scene venčanja, a Piter je na to počeo da se smeje. Potom je upro prstom u ekran i rekao: „Hajde i mi to da uradimo“.

– Uradimo šta? – upitala sam ga.

– Da se venčamo – odgovorio je sa velikim osmehom na licu.

Lisa je rekla da ju je ovo veoma dirnulo.

– Zaljubio se u mene po drugi put. Osećala sam se počastvovano. Osećala sam se kao princeza, kao Pepeljuga. Ja sam najsrećnija devojka na svetu – kaže ona.

Deca su ih, međutim, ohrabrila da obnove svoje bračne zavete i Lisa je pristala, pa su se krajem aprila ponovo našli pred oltarom.

– Ušla sam u to bez očekivanja, ova bolest je tako nepredvidljiva. Ipak, bila sam uzbuđena dok sam se šminkala i oblačila haljinu, svaki trenutak je bio čarobniji od prethodnog – priča Lisa, dodajući da je Piter bio “prisutan” tokom čitavog dana.

– Bio je presrećan. Rekao mi je da me voli i to je bilo sve što mi je trebalo – istakla je.

Lisa je znala da bi on mogao svakog trenutka tokom ceremonije da zaboravi ko je ona, ali je to nije brinulo.

– Ja sam njegova omiljena osoba. Naša srca su povezana tako da sve što mi treba je da se on oseća bezbedno. On me voli, ja volim njega i to je jedino važno – rekla je.

Lisa sada vodi blog za pomoć negovateljima ljudi koji žive sa Alchajmerovom bolešću i fokusirana je na Pitera. Kako njegova bolest napreduje – sada mu uzrokuje halucinacije, paranoju i ekstremni gubitak pamćenja – suočava se sa tim korak po korak.

– Bićemo zajedno do kraja. Ništa nas ne može razdvojiti. Ništa – zaključila je Lisa.

 

 

Komentari (0)
Loading