ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Marija je strastveni vozač kamiona, a kada se popne na ŠTIKLE niko ne može da POVERUJE da je baš ovo njeno zanimanje

Vesti 20.07.2022 19:30 1

Marija Đurković (25) se profesionalno bavi vožnjom kamiona i jedna je od najmlađih predstavnica ženskog pola u ovom poslu

ŽENE U MUŠKIM POSLOVIMA: Marija je strastveni vozač kamiona, a kada se popne na ŠTIKLE niko ne može da POVERUJE da je baš ovo njeno zanimanje

Naj Žena/Masanori Jošida

Ekipa Naj žena.rs pokrenula je serijal "Žene u muškim poslovima", koji se na našem sajtu emituje svake srede u 19.30 časova.

Granice među polovima sve više se brišu, no predrasude još uvek postoje. Odlučili smo da istražimo kako žive i rade žene koje se bave tipično muškim poslovima. Podelile su sa nama svoja iskustva, strahove, želje... Pričale su o predrasudama sa kojima se svakodnevno susreću, ali i o motivima zbog kojih su izabarale baš ova zanimanja.

Osma u našem video serijalu je Marija Đurković, profesinalni vozač kamiona.

MARIJA ĐURKOVIĆ - DEVOJKA KOJA SE U KAMIONU OSEĆA KAO KOD SVOJE KUĆE

Iako sam zenimanje nije tipičano za žene, Marija kaže da se "rodila sa točkom". Zapravo, njen otac je posedovao kamione, pa se izbor prirodno nametnuo.

- Otac je bio oduševljen kad sam mu rekla da hoću da polažem za kamion, a majka je bila generalno skeptična- tvrdi Marija.

Dodaje da je majka želela da uzme diplomu i živi kao gospođica. Tako je i diplomirala na Višoj tehnoškoj školi i stekla zvanje strukovnog inžinjera, ali je diplomu svečano odložila, a u ruke je uzela volan.

- To dolazi tako što majka i ja šetamo i ja njoj kažem da idem sad da se upišem da polažem za kamion.

Iako joj je instruktor rekao da će biti potrebno nekoliko meseci da se oformi grupa, nakon pola sata već je bila na prvom teorijskom času.

SVI SU IZNENAĐENI NJENIM IZBOROM

- Svima je prosto čudno kad čuju da jedna mlada devojka vozi toliki kamion, tolike gabarite...Oba pola su iznenađena - objašnjava Marija.

Ona dodaje i da joj je profesorka priznala da je uvek želela da vozi kamion, ali da nikad nije dobila adekvatnu podršku.

- Ja kažem da nikad nije kasno za to, a ovako kada razmislim, dobijam dosta lepih komentara od žena, dok muškarci budu uglavnom nepoverljivi.

Uprkos svemu ona kaže da uvek ima džentlmena koji su spremni da pomognu jednoj dami.

POSAO JE IZAZOVAN, MARIJA SMATRA DA JE VOŽNJA VEŠTINA KOJE SE CELOG ŽIVOTA UČI

- Spavanje u kamionu generalno izbegavam jer smatram da to nije ni za muškarce ni za žene. Higijenu održavam kući, jer ne spavam u kabini. Obično se zaustavljam na pumpama jer mogu da kupim nešto da pojedem, mogu da kupim sok, osveženje...

Marija objašnjava da ljudi često nisu svesni da ona ima i teret i dužinu koju treba da zaustavi, ali sve izazove rešava tako što glasno odvrne muziku.

- Ja sam neko ko obožava da vozi, bukvalno ja za volanom odmaram glavu iako imam svaki put neku različitu situaciju. 

Ipak, ona vožnju shvata ozbiljno i tvrdi da je to veština koja se celog života uči jer nikada nemamo dve iste situacije na koje možemo isto da odreagujemo.

NE ŠMINKA SE KADA VOZI, A NEKADA NI SAMA NE MOŽE DA POVERUJE DA JE IZABRALA OVO ZANIMANJE

- Ne šminkam se. Dovoljno je što sam sama po sebi već žena... Mislim samo da bih još više pažnje privukla. 

U gradu Marija izgleda potpuno drugačije od radne verzije, pa kad se uklope i frizura i šminka i cipela, dobiju se dve poptuno različite osobe.

-Prosto i meni nekad bude čudno, "Čoveče Marija, je l ti stvarno voziš kamion ", pita se ova dvadesetpetogodišnja devojka i zaključuje da svako treba da radi ono što voli.

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)
Loading
Tužiću vas kod Zorane
20.07.2022 20:46

Ja vidim da će uskoro neko da plaća kaznu (sreća ministarke nemaju vremena, lobira se za novu vladu).Postoji pravilnik o nazivima zanimanja.Ona vozačica.