Evo koliko košta NEVINOST: U Bugarskoj postoji PIJACA gde se žene PRODAJU za velike pare!

K.Ć. Vesti 09.08.2022 19:50 3

Neosporni zadatak devojaka je da se dobro udaju i donesu ponos i obilje novca porodici u zamenu za nevinost. Pepa i Rosi se najviše plaše da će ih kupiti neki starac

Evo koliko košta NEVINOST: U Bugarskoj postoji PIJACA gde se žene PRODAJU za velike pare!

Shutterstock

"U Evropi, u jednoj državi članici Evropske unije, u dvadeset prvom veku, devojke i mlade žene se kupuju na pijaci. Mogu se prodavati, licitirati i kupovati, oduzimajući im pravo da biraju i odlučuju o sebi" – objavljujemo odlomak iz knjige Violete Rimzević „Koliko košta žena?“.

Koliko košta žena? Violeta Rimzević traži odgovor na ovo pitanje i piše u svojoj knjizi. Aukcija devica - preko milion evra. Kupljeno na tržištu u Bugarskoj - od 350 dolara. Problem maltretiranja žena se odnosi i na nas Evropljane, iako i dalje mislimo da je to realnost zemalja sa druge strane sveta. Objavljujemo odlomak iz reporterske knjige.

Cena nevinosti

Pepa i Rosi su sestre, imaju 25 i 19 godina. Obe vitke, srednjeg rasta, velikih očiju i dugokose, na prvi pogled srećne, nemarno zauzete fejsbukom i novom odećom. Starija Pepa sanja da radi u banci. Mlađa Rosi sanja o svom novcu i da će zarađivati kao kozmetičarka ili frizerka. Šteta što devojke nemaju priliku da ostvare svoje snove. Obe jedva čitaju i pišu. Roditelji su ih ispisali iz škole odmah posle prve menstruacije. Pomisao da bi njihove ćerke mogle da izgube svoju nevinost pre nego što se udaju još uvek parališe majku i oca od straha. Njima je očigledno da će ćerke apsolutno da slušaju roditelje. Neosporni zadatak devojaka je da se dobro udaju i donesu ponos i obilje novca porodici u zamenu za nevinost. Pepa i Rosi se najviše plaše da će ih kupiti neki starac.

 

 

Sestre žive u selu Orizovo, u Starozagorskom okrugu u centralnoj Bugarskoj. Potiču iz klana Kalajdž od 18.000 Roma, pravoslavnih Roma.

Kalajdži su u Bugarsku došli davno, oko 600. godine nove ere, najverovatnije iz severne indijske oblasti. Vekovima su živeli od proizvodnje i prodaje bakarnih kazana. Jeftini i masovno prodavani proizvodi iz Kine naterali su Kalajdžije da se bore sa finansijskim problemima. 

Evo koliko košta NEVINOST: U Bugarskoj postoji PIJACA gde se žene PRODAJU za velike pare!

Shutterstock

 

Narod Kalajdži se smatra veoma siromašnom i zatvorenom zajednicom. Svet je za njih čuo zahvaljujući tradiciji negovanoj vekovima. Četiri puta godišnje, na jednom od gradskih parkirališta u Staroj Zagori, hiljade Kalajdža se sastaju na pijaci nevesta.

U Evropi, u državi članici Evropske unije, u 21. veku devojke i devojčice se kupuju. Mogu se prodavati, licitirati i kupovati, oduzimajući im pravo da sami biraju i odlučuju. Prodate devojke će ostatak života provesti sa mužem, zatvorene u svojim domovima, ograničene pravilima hermetičkog sveta lokalne zajednice.

O misterijama devičanske pijace snimljen je dokumentarni film „Mlade device na bugarskoj kontroverznoj pijaci nevesta“. Majka glavnih junaka, Pepa i Rosi, sažima staru tradiciju i kaže: „[...] nevinost je najvrednija. Odmah nakon debija pojavile su se ponude nevesta sa zapanjujućim iznosom od preko 3,5 hiljade za rijaliti Kalajdžov. rupa. (oko 16 hiljada PLN). Prosečna cena za mlade device u klanu kreće se od 250 do 350 dolara. (od približno 1,1 hiljada PLN do 1,6 hiljada PLN). Odmah nakon debija pojavile su se ponude nevesta sa zapanjujućim iznosom od preko 3,5 hiljade za rijaliti Kalajdžov. rupa. (oko 3.500 dolara, odnostno oko 402.000 dinara). Prosečna početna cena za mlade device u klanu kreće se od 250 do 350 dolara. (od približno 20.00 do 40.000 dinara).

Dokumentarac o Devičanskom vašaru dobio je veliku medijsku pokrivenost u evropskim medijima.

Ogorčenje i šok izazvan materijalom su neshvatljivi za Kalajdž. Članovi zajednice su iznenađeni i objašnjavaju da je to ipak vekovna tradicija. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (3)
Loading
Putin II
09.08.2022 19:52

E to vam je ta EU!

Biki
10.08.2022 05:25

Pa ovde se ne radi o Bugarskoj nego o Romima

Djura
27.09.2022 12:12

@Biki - "Biki 10.08.2022 05:25 Pa ovde se ne radi o Bugarskoj nego o Romima" Radi se o romima koji zive u Bugarskoj i koji su samim tim i drzavljani evropske unije.