Pronađena DEVOJČICA pored obale u JEZIVOM stanju: Plutala je ČETIRI dana na malom splavu, a evo koji UŽAS se dogodio njenoj porodici

K.Ć. Vesti 10.08.2022 19:00 0

Bilo je to 1961. godine kada je 11-godišnja plava devojčica pronađena kako pluta na malom splavu u beskrajnim vodama u blizini Bahama.

Pronađena DEVOJČICA pored obale u JEZIVOM stanju: Plutala je ČETIRI dana na malom splavu, a evo koji UŽAS se dogodio njenoj porodici

Shutterstock

Iscrpljena devojka provela je 84 sata na moru bez hrane i vode. Ubrzo se pokazalo da je mnogo strašnije ono što se dogodilo pre nego što se našla u okeanu.

Avantura života

To je trebalo da bude prelep odmor za bračni par u Viskonsinu Artur i Žan Dupero, jednonedeljna avantura na iznajmljenoj jahti Bluebelle na Bahamima. U ekspediciji je učestvovalo i njihovo troje dece: Brajan (14), Teri Džo (11) i najmlađa Rene (7). Brodićem je komandovao angažovan iskusni mornar Džulijan Harvi (44), bivši pilot borbenog vazduhoplovstva, u pratnji supruge Dene (34).

Kada su 8. novembra 1961. krenuli na Bahame, niko od putnika nije znao da je kapetan, koji je zapao u ozbiljne finansijske nevolje, odlučio da izvede jeziv plan tokom putovanja da ubije svoju suprugu kako bi dobio novac od polise osiguranja koju je kupio neposredno pre tog putovanje. Na kraju, stvari su izmakle kontroli ubice i krenule mnogo gore, ne samo za njegovu ženu...

Vrisak usred noći

Posle četiri dana bezbrižne plovidbe, ronjenja u azurnim vodama i sakupljanja školjki na ružičastim peščanim plažama, došla je nesrećna noć.

 

 

Posle večere oko 21:00, Teri je prethodno otišla ispod palube u svoju spavaću sobu u maloj kabini u zadnjem delu broda. Tu je obično spavala i Rene, ali te noći njena mlađa sestra je ostala sa roditeljima i bratom u kokpitu koji je noću služio kao spavaća soba.

Nešto kasnije, devojčicu je iz sna probudio zastrašujući vrisak njenog starijeg brata Brajana: „Upomoć! Upomoć!“. Godinama kasnije, sećala se da je „to bila vrsta vriska da znate da se nešto strašno dešava“.

Prestravljena devojka je ležala na svom krevetu, pokušavajući da razume vriske koji su posle izvesnog vremena utihnuli. Posle nekoliko minuta, skupila je hrabrost da izađe u glavnu kabinu i vidi šta se događa. Ono što je videla promenilo joj je život zauvek. U lokvi krvi, njena majka i brat su ležali na podu, dok njen otac i sestra nikada više nisu bili viđeni. Šokirana, nastavila je da pretražuje jahtu. Videla je Harvija koji je upravo otvarao ventile da potopi brodić. Prestravljena, pitala je šta se dešava. Kapetan ju je naglo gurnuo niz stepenice i vratio se na posao.

Uplašena, usamljena i uverena da je ostatak njene porodice mrtav, vratila se u svoj krevet. Međutim, kako je voda počela da puni kabinu, ona je ponovo otrčala na palubu. Tamo se činilo da se kapetan spremao da pobegne sa malim čamcem za spasavanje koji je spustio u vodu.

- Da li brod tone? upitala je Harvija.

- Da! odgovorio je, dajući joj konopac gumenjaka, verovatno želeći da ode po nož i da i nju ubije. Međutim, još uvek u šoku, Teri Džo je ispustila konopac i ponton je počeo da pliva. Možda joj je to spaslo život, jer je ubica, ne mareći za njenu sudbinu, skočio preko palube i nakon nekog vremena na čamcu nestao u mraku, verovatno pretpostavljajući da 11-godišnjakinja ionako neće preživeti.

Na sreću, devojčica je bila dovoljno svesna da se seti malog splava od plute pričvršćenog za desnu stranu glavne kabine koji je postao njeno poslednje utočište kada je Bluebelle otišla na dno okeana.

Četiri dana patnje i nade

Teri Džo je četiri dana plutala morem na malom splavu. Bez hrane i vode. Osim tanke bele bluze i ružičastih pantalona, nije imala šta da je zaštiti od stihije. Sa isušenim očima i ustima na milost i nemilost talasima, blizu smrti na kiši noću, izloženi užarenim sunčevim zracima i vrućini od 30 stepeni danju. Da stvar bude gora, njen krhki splav je polako počeo da se raspada, a ptice su počele da joj grickaju noge. 

- Nikada se nisam plašila. Bila sam dete na otvorenom i volela sam vodu. Imala sam jaku veru. Verovala sam u Boga i molila se da mi pomogne - prisećala se godinama kasnije, objašnjavajući kako je uspela da preživi.

Posle nekog vremena, Teri Džo je primetila mali crveni avion na nebu i počela da maše duksericom u euforiji. Avion je preleteo direktno iznad nje, dovoljno blizu da je mogla da vidi detalje njegove donje strane, ali pod takvim uglom da piloti nisu mogli da je vide i, na njen očaj, nestao je ispod horizonta.

Kao da to nije bilo dovoljno, istog dana je primetila čudne oblike pod vodom. Uplašena susreta sa ajkulama, laknulo joj je kada je otkrila da su misteriozne senke krdo delfina. Delfini su, kao da su osetili veliki stres devojčice, satima plivali, bodreći je svojim prisustvom.

Noću je, međutim, spavala i sanjala da je u putničkom avionu koji je trebalo da sleti, a onda je ugledala oca kako mirno sedi uz čašu crnog vina. Iako nikada nije probala vino, izgledalo je osvežavajuće, upravo ono što joj je trebalo da utaži žeđ. I čula je njegov glas kako je zove: "Hajde, Teri DŽo! Idemo!"

Sledećeg jutra njeno fizičko stanje postalo je nepodnošljivo. Sunce joj je pržilo kožu kroz odeću. Oči su joj bile suve, peckale, usne su joj bile otečene, a svi mišići su je boleli. Počela je da halucinira, zamišljajući malo pusto ostrvo sa usamljenom palmom. Pokušala je da vesla prema njemu, ali čim se približila, ostrvo je nestalo. Balansirajući na ivicama onoga što je ostalo od njenog malog splava za spasavanje, konačno se onesvestila.

Četvrtog dana više nije osećala žarke sunčeve zrake. Ljuljajući se u talasima, duboko je spavala, blizu smrti. U jutro, međutim, buka i vibracije su je otrgnule od letargije, a ubrzo joj je velika senka zaklonila horizont. Kada je podigla pogled, videla je glave i mahajuće ruke i jedva je čula vriske ljudi. Osećala se kao da visi u svemiru, i dok su je snažne ruke polako podizale, ponovo se onesvestila.

Otkriveno je da je Teri na moru primetio Nikolaos Spačidakis, drugi oficir grčkog teretnjaka Kapetan Teo . Prevezena je helikopterom u bolnicu u Majamiju, a nakon nedelju dana istražitelji su mogli da je ispitaju u bolničkom krevetu.

Njen šokantni izveštaj je bio van sumnje. Postalo je jasno da je cela njena porodica, uključujući Denu Harvi, ubijena na brodu Bluebelle . Jedna teorija sugeriše da je Harvija neko iz porodice Dupero uhvatio na licu mesta kako ubija svoju ženu da bi dobio odštetu i onda da je odlučio da se otarasi svih svedoka.

Dan nakon njegovog krvavog ubistva i napuštanja Teri na jahti koja tone, Harvija je na kanalu Providens primetila posada tankera Gulf Lion koji je plovio za Portoriko.

Ispitivan od strane obalske straže Majamija, on je svedočio da je jedini preživeo potonuće jahte izazvano iznenadnom olujom tokom noći. On je objasnio da su njegova supruga Dene i porodica Dupero povređeni kada su se jarboli slomili i pali na njih. Pukli su gasovod u mašinskom odeljenju, a brod se zapalio i potonuo. Tvrdio je da je uspešno pokrenuo ponton i skočio preko palube.

Kada je Harvi nekoliko dana kasnije čuo iz medija da je Teri Džo pronađena živa, shvatio je da će se njegova verzija događaja uskoro srušiti kao kuća od karata. Sledećeg dana osoblje hotela Sandman gde je preživeli smešten pronašlo je krvavo telo Harvija, koji je izvršio samoubistvo, na podu.

Život posle spasenja

Teri Džo (sada Tere Fassbender) usvojila je sestra njenog oca i živela je sa njom i tri rođaka u Grin Beju. Kada je imala 12 godina, promenila je ime u Tere. Godine 2010. napisala je knjigu o svom traumatičnom iskustvu, Sirotica na okeanu , sa poznatim psihologom i stručnjakom za preživljavanje Ričardom D. Loganom.

Paradoksalno, nakon svojih iskustava, nije izgubila ljubav prema vodi i radila je u upravi Vodnih resursa.

- Vodu koja me je štitila počela sam da štitim još kao devojčica. Voda je život i boravak na plaži me umiruje. Verujem da tamo mogu bistro razmišljati, odmoriti se i osećati se bliže svojoj izgubljenoj porodici - rekla je ona u intervjuu za Si-Bi-Es njuz.

Zanimljiva je činjenica da su zaključci izvučeni iz istorije Teri Džo doveli do promene međunarodnih propisa o jedrenju. Preporučeno je da se boja čamaca za spasavanje promeni u svetlo narandžastu kako bi se lakše identifikovali od bele.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading