Pio je po ŠEST limenki dnevno: Zbog IZUZETNO OPASNOG pića koje Srbi koriste umesto kafe, momak je pokazao da mu je JEZIK u živim ranama

Vesti 16.08.2022 12:00 0

Kada nas savlada umor, često posežemo za energetskim napicima ne bismo li malo dopunili baterije. Iako nam pomažu da ostanemo koliko toliko budni i pribrani, energetski napici višestruko uništavaju naše zdravlje

Pio je po ŠEST limenki dnevno: Zbog IZUZETNO OPASNOG pića koje Srbi koriste umesto kafe, momak je pokazao da mu je JEZIK u živim ranama

Shutterstock

 

Šolja kafe je obavezna velikom broju odraslih ljudi, a neki više vole da dan započnu uz šolju čaja i doručak. Energetski napitak može da vas probudi, ali ima i mnogo negativnih efekata po zdravlje.

Oni mogu da dovedu do predoziranja kofeinom, pa time i do mučnine, visokog krvnog pritiska i smrti. Visok nivo kofeina dovodi i do smanjenja insulinske rezistencije i time do dijabetesa tipa 2. Zubari takođe upozoravaju da velike količine šećera i kiseline u energetskim napicima mogu da oštete zube.

Den Rojals dolazi iz Australije, a trenutno živi u Aziji gde radi kao učitelj. On iz prve ruke zna koliko su energetski napici opasni. Imao je običaj da popije 5 do 6 energetskih napitaka kako bi izgurao dan. Tada je primetio da mu se pojavljuju plikovi po jeziku i da se koža ljušti. Uplašen, otišao je kod zubara.

Zubar mu je otkrio da mu je jezik oštećen zbog velikog unosa energetskih napitaka. Sastojci iz energetskih napitaka, naročito amino kiseline, B vitamin, šećer i biljne komponente su mu bukvalno jele meso. Kako bi sprečio druge ljude da ekperimentišu i imaju posledice slične njegovim, on je na facebook-u objavio sliku svog jezika kao upozorenje.

Uz sliku je napisao:

Pio je po ŠEST limenki dnevno: Zbog IZUZETNO OPASNOG pića koje Srbi koriste umesto kafe, momak je pokazao da mu je JEZIK u živim ranama

Printscreen/Facebook

 

– Ko pije energetske napitke? Navučen je na njih? Možda biste trebali opet da razmislite… Sve do skoro kada sam počeo da pijem 5 do 6 na dan zbog nedostatka energije za podučavanje dece. Perem zube svakoga dana, otišao sam kod lekara i BUM! Otkrio sam da su hemikalije iz ovih pića krive za ovo… Bukvalno su mi jele jezik, napisao je. Iako priznaje da puši cigarete, on insistira da to nema nikakve veze sa ovim i da su energetski napici krivi za sve.

Kada je video jezik, otišao je do lekara koji mu je, kako piše, objasnio da su mu hemikalije iz ovih pića bukvalno nagrizle jezik.

Inače, portal "Žena.rs" već je pisao o štetnom dejstvu energetskih pića, pa nam je tako svojevremeno dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, objasnila da su najčešće tegobe koje ova pića izazivaju: izražena drhtavica, jaka glavobolja, neosnovan strah, osećaj panike, poremećaj srčanog ritma, ubrzan srčani rad, oscilacije krvnog pritiska, bolovi u stomaku i nesanica.

Od prečestog konzumiranja energetskih napitaka praktično strada ceo organizam, a, kako navodi naša sagovornica, najugroženiji su sledeći organi:

1. Srce, koje strada zbog poremećenog srčanog ritma i ubrzanog pulsa.

2. Često uzimanje ovih pića iscrpljuje nadbubrežnu žlezdu i izaziva bolest koja se zove adrenalinski umor.

3. Stalne oscilacije krvnog pritiska ugrožavaju krvne sudove.

4. Od visokog sadržaja ugljendioksida u ovim pićima oštećuje se želudac, javljaju se bolovi u njemu, problemi s varenjem.

5. Hemijske boje i arome oštećuju jetru.

6. Nervni sistem je prenadražen do nivoa razdražljivosti.

7. Pošto su ova pića visokokalorična, dovode do nekontrolisanog skoka telesne mase i vode u gojaznost. Međutim, iako su vrlo kalorična, ne mogu da budu zamena za obrok jer ne sadrže minerale, biljna vlakna, kompletne proteine koje normalna hrana inače sadrži.

8. Energija koju daju ova pića ne dolazi spolja, već se iscrpljuju unutrašnje rezerve organizma, a naplata stiže u vidu umora, opšteg klonuća, apatije, gubitka sna.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading