Tragedija koja je protresla SVET: Na današnji dan pre 24 godine, POGINULA je princeza Dajana a OVO su i dalje najveće MISTERIJE povodom njene smrti

Vesti 31.08.2022 11:15 0

Na današnji dan preminula je najomiljenija britanska i svetska princeza Dajana, poznatija po imenu Lejdi Di. Poginula je 31. avgusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u Parizu. Njena smrt je i posle više od dve decenije glavna tema teorija zavera

Tragedija koja je protresla SVET: Na današnji dan pre 24 godine, POGINULA je princeza Dajana a OVO su i dalje najveće MISTERIJE povodom njene smrti

Profimedia

Princeza Dajana rođena je kao Dajana Frensis Spenser 1. jula 1961. godine. Bila je prva supruga Čarlsa, princa od Velsa, najstarijeg nasledika kraljice Elizabete II.

Dajana je rođenda u porodici britanskog plemstva sa kraljevskim poreklom. Bila je četvrto dete i treća ćerka Džona Spensera i Frensis Roš.

Venčanje sa princom od Velsa održano je 29. jula 1981. godine u katedrali Svetog Pavla i imalo je ogromnu svetsku gledanost od preko 750 miliona ljudi. Za vreme braka, Dajana je nosila titulu princeze od Velsa, vojvotkinje od Kornvola, vojvotkinje od Rotsjea, grofice od Čestera i baronese od Renfrua.

Od Čarlsa se razvela 2. novembra 1996. godine. Od tada su je povezivali sa mnogima, a samo godinu dana kasnije poginula je dok je u Parizu bila sa svojim partnerom Dodijem Alom Fajedom.

Smrt Lejdi Di i posle 23 godine izaziva kontroverze. Krivica se prvo svaljivala na paparace koji su je pratili non-stop, a navodno tokom nesreće nisu im pomogli već su ih fotografisali.
Druga sumnja je bila na vozaču i mogućnosti da je bio pijan kada se dogodila nesreća u tunelu.

Jedan od svedoka u finalnoj fazi prve istrage 2008. godine, bio je bivši vojnik Ričard Tomlinson. On je tvrdio da je Tajna obaveštajna služba skovala plan za ubistvo Dajane.

Tragedija koja je protresla SVET: Na današnji dan pre 24 godine, POGINULA je princeza Dajana a OVO su i dalje najveće MISTERIJE povodom njene smrti

Printscreen/Youtube

 

Jedini preživeli je Dodijev telohranitelj Trevor Riz Džouns. Dajana je preminula od posledica unutrašnjeg krvarenja prouzorkovanog jakim povredama grudnog koša, pluća i glave.

Dajana je sahranjena 6. septembra 1997. uz sve kraljevske počasti na porodičnom imanju Spenserovih.

Svih ovih godina u medije isplivavaju različite teorije. Mnogi se pitaju da li je neko petljao sa kočnicama automobila, da li je Dajana u trenutku pogibije bila trudna...

Njen bivši batler i najbolji prijatelj Pol Barel tvrdi u dokumentarcu "Priča o Dajani" da je Dajana želela da se vrati kući pre kobne večeri.

- Pitao sam je kada dolazi kući. Rekla je da dolazi u nedelju. Na brodu sam, dole se smrzavam, napolju je pretoplo. Želim da idem kući. Ali jedini način da dođem je preko Pariza, jer Dodi mora u Pariz da završi neki posao sa svojim ocem - rekla je navodno ona u telefonskom razgovoru u trenutku kada je još bila na jugu Francuske na odmoru sa sinovima koji su se kasnije pridružili Čarlsu.

Kako je rekao Barel, Dajana je govodila o tome šta joj je Dodi sve poklonio.

- Kaže da joj je poklonio ogrlicu, minđuše, sat. Pitao sam je da li zna šta je sledeće, prsten - rekao sam.

Dodi je prsten kupio samo par sati pre stravičnog događaja a mnogi su verovali da je to bio verenički prsten. Ipak njeni najbliži tvrde da ona nije razmišljala o udaji za čoveka kog je znala smo šest nedelja. 

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading