Martina (13) preminula zbog STRAVIČNE greške doktora: Devojčica je PALA SA BICIKLA, povredila pankreas, a evo zbog čega je TRAGIČNO završila

Vesti 04.09.2022 14:15 0

Devojčica od 13 godina je umrla nakon što je dobila sepsu

Martina (13) preminula zbog STRAVIČNE greške doktora: Devojčica je PALA SA BICIKLA, povredila pankreas, a evo zbog čega je TRAGIČNO završila

Shutterstock

 

Marta Mils iz Londona, koju su njeni roditelji opisali kao "bistru, zdravu, entuzijastičnu", bila je prvo dete koje je umrlo u bolnici King's College (KCH) sa povredom pankreasa koju je zadobila pri padu sa bicikla na odmoru, prenosi Blic.

Prebačena je u bolnicu u južnom Londonu jer je to jedan od tri nacionalna centra za zbrinjavanje dece sa traumom pankreasa. Istraga na mrtvozorničkom odeljenju u severnom Londonu otkrila je da je nekoliko prilika propušteno da se Marta uputi na intenzivnu negu, što bi joj verovatno spasilo život, prenosi Blic.

U emotivnoj izjavi svedoka pročitanoj kroz suze, Martina majka, Merope, urednica časopisa Gardijan, rekla je da su, nakon što je njihova ćerka dobila infekciju 21. avgusta prošle godine, ona i njen suprug, Pol Lejti, izrazili zabrinutost zbog Martinog pogoršanja zdravlja nekoliko puta, ali su lekari pokušavali da ih uvere da nisu u pravu.

Simptomi su bili opasni

Rekla je da su simptomi njene ćerke u početku uključivali visoku temperaturu, dijareju i nizak krvni pritisak. Marta je 25. avgusta počela jako da krvari kroz cev ubačenu u nadlakticu i kroz drenažnu cev. Mils je u svojoj izjavi rekla da je eksplicitno izrazila svoje strahove da će Marta doživeti septički šok tokom vikenda za državni praznik.

Martina (13) preminula zbog STRAVIČNE greške doktora: Devojčica je PALA SA BICIKLA, povredila pankreas, a evo zbog čega je TRAGIČNO završila

Printscreen/Facebook

 

 

Dana 29. avgusta, Marta je imala visoku temperaturu, nizak krvni pritisak, ubrzan rad srca i osip, koji je mlađi lekar pogrešno dijagnostikovao uprkos tome što je Mils izrazila zabrinutost da je izazvan sepsom.

Marta je tek sledećeg dana primljena na pedijatrijsku intenzivnu negu.

- Osećala sam veliku anksioznost u vezi sa svim Martinim simptomima, a posebno šta bi oni mogli da znače kada se saberu i razmotre u krugu, nisu dobili odgovarajuće priznanje, rekla je Mils na sudu.

Dva KCH konsultanta uključena u Martinu negu rekli su u istrazi da je trebalo da bude u krevetu sa visokim stepenom zavisnosti – gde su pregledi kritične nege rutinski – umesto na odeljenju "Rays of Sunshin" za decu sa problematičnom jetrom i drugim bolestima, mnogo pre nego što je na kraju prebačena na intenzivnu negu.

Profesor Anil Dhavan rekao je da je trebalo da bude smeštena u krevet sa visokom zavisnošću već 6. avgusta, 11 dana nakon nesreće, dok je profesor Ričard Tompson rekao da je to trebalo da se dogodi 21. ili 22. avgusta.

Njena majka je u svojoj izjavi rekla da je onba bila zapanjena što nijedan član tima za intenzivnu negu nije ni jednom pozvan da pregleda Martu na odeljenju Rays of Sunshine.

- Znamo da je sepsa nepredvidiva i da se septički šok može pojaviti iznenada, sa katastrofalnim rezultatima. Tako da jednostavno ne razumemo, i nikada nećemo, razumeti zašto je usvojen pristup "bez rizika"... Zbog njenog krvarenja, uvek nam se činilo evidentnim da je njena situacija postala izuzetna.

Samo da je ranije prebačena na intenzivnu negu...

Profesor Vilijam Bernal, koji je sačinio izveštaj o ozbiljnom incidentu o Martinoj smrti za KCH, rekao je da je bilo najmanje pet slučajeva kada je trebalo da prođe pregled kritične nege. Napisao je da bi Martine šanse za preživljavanje "bile znatno povećane" da je ranije primljena na hitnu negu.

U vreme kada je Marta prebačena na pedijatrijsku intenzivnu negu 30. avgusta, doživela je septički šok i bila je "izuzetno loše... i nije reagovala na intervencije".

Viši mrtvozornik Meri Hasel, rekla je:

- Nije prebačena na intenzivnu negu kao što je trebalo da bude. Svi dokazi koje sam čuo svode se na to. Smatram da bi verovatno preživela da je prebačena na intenzivnu negu.

Majka neutešna

- Lekari su prepisali antibiotike i rekli da će se otarasiti infekcije u roku od 72 sata.

- Šta se dešava ako ne rade? upitala je Marta. "Hoće", rečeno joj je. "Ali šta će se desiti ako ne učine?" "Hoće"

- Dali smo joj pakete leda za temperaturu i boce sa toplom vodom za bolove u leđima. Odlutala bi u hodnik da stane ispod otvora za klimatizaciju, zabacivši glavu unazad kako bi osetila nalet hladnoće na svom licu. Stavila sam ruku oko njenih ramena da je vratim u krevet, rekla je njena majka i nastavila:

- Dok su doktori znali da ima sepsu, nikada nisu koristili tu reč kada su razgovarali sa Polom ili sa mnom – samo "infekcija". Voleo bih da jesu, jer bih tada saznala više. Rečeno mi je samo da su Martine "sposobnosti zgrušavanja malo smanjene", što je "normalna nuspojava infekcije".

- Kad god sam izrazila zabrinutost, uveravali su me, a posebno su nas grubo uverili kada je poslovni, ostrašćeni šef tima konsultanata rekao Polu u subotu ujutro:

- Ovako je sa ovom povredom – infekcije dolaze i prolaze.

- Ali Martina groznica se nastavila i kasnije, kada je pokušala da ustane, osetila je veliku nesvesticu i vrtoglavicu. I, sada nam se to čini neverovatnim, ali ni Pol ni ja nismo znali da je intenzivna nega pravo mesto za Martu. Nismo znali dovoljno da se svađamo, osporavamo, da insistiramo na tome da ona treba da bude prebačena tamo. Tako smo na kraju propustili da ispunimo najosnovniju dužnost roditelja – da zaštitimo naše dete kada je bila u opasnosti. Zauvek ću se osećati krivom.

Komentari (0)
Loading