Svaki dan je jela voće koje svi OBOŽAVAMO, pa umalo ostala bez NOGE: Kad se formirao krvni ugršak jedva je izvukla živu GLAVU

Vesti 10.09.2022 19:15 1

Ultrazvučnim pregledom utvrđeno je da je nesrećnoj ženi veliki ugrušak blokirao venu na levoj nozi

Svaki dan je jela voće koje svi OBOŽAVAMO, pa umalo ostala bez NOGE: Kad se formirao krvni ugršak jedva je izvukla živu GLAVU

Shutterstock

Krvni ugrušci se često formiraju kao odgovor na povredu. Ovo je način na koji telo zaustavlja krvarenje. Međutim, krvni ugrušci koji se formiraju u jednoj ili više dubokih vena u telu mogu izazvati velike probleme. Ovo je poznato kao duboka venska tromboza (DVT).

Magazin Lancet objavio je medicinski izveštaj o ženi koja je zamalo ostala bez noge zbog ugruška koji se stvorio u veni, a mogući uzrok je i šokantan i iznenađujući, piše engleski Exspress. Naime, žena je svakodnevno jela grejpfrut. Naučnici sugerišu da je ovo možda doprinelo stvaranju krvnog ugruška.

Lekari hitne pomoći u Olimpiji, Vašington, SAD, lečili su 42-godišnju ženu u novembru 2008. nakon što se požalila na kratak dah, vrtoglavicu i otežano hodanje.

Ultrazvučni pregled otkrio je da ima veliki ugrušak koji blokira venu na njenoj levoj nozi. Nesrećnoj ženi je pretila neposredna opasnost da ostane bez ekstremiteta zbog gangrene, ali su joj lekari dali lek za razbijanje ugrušaka i posle je sve bilo u redu.

Svakog jutra jela je grejpfrut

Lekari su ustanovili da je žena prethodnog dana otišla na relativno dugo putovanje automobilom, od oko sat i po, i da je uzimala dnevnu dozu estrogenskih oralnih kontraceptiva, a imala je i genetsku mutaciju, tzv. mutacija faktora V Leiden, koja je povezana sa poremećajem zgrušavanja krvi. To su poznati faktori rizika za razvoj duboke venske tromboze, ali ono što je „možda nadmašilo“, prema izveštaju lekara, jeste da je svako jutro jela grejpfrut kao deo dijete za mršavljenje koju je započela tri dana ranije.

Poznato je da sok od grejpfruta blokira delovanje enzima zvanog CIP3A4 koji razgrađuje kontraceptivni hormon estrogen, a to povećava nivo koagulabilnosti - sklonost krvi da se zgrušava. Pored toga, sok od grejpfruta se veoma sporo razgrađuje, što znači da ima kumulativni efekat ako se uzima svakodnevno. Zbog toga bi trećeg dana njene dijete nivoi estrogena bili mnogo puta veći od normalnog, što je pomoglo da se formira ugrušak. Britanski lekar i konsultant hematolog dr Trevor Baglin rekao je da se iz ove studije slučaja čini da grejpfrut pojačava trombotički efekat kontraceptivnih pilula u prisustvu genetske predispozicije.

„Ipak, vredi istaći da je ovo studija jednog slučaja i veoma neobičnog događaja“, rekao je on i dodao da bi bilo najbolje izbegavati sve ekstremne dijete. "Predložio bih da se izbegavaju sve ekstremne dijete jer mogu imati nepredvidive posledice. Takođe je važno napomenuti da ljudi koji uzimaju statine, lekove za snižavanje holesterola i koji imaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka (genetska predispozicija, poremećaji zgrušavanja krvi, imaju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, mogu da dovedu do nepredvidivih posledica). endovaskularne procedure, uzimanje oralnih kontraceptiva, trudnoća), savetuje da se ne jede grejpfrut“.
 

Komentari (1)
Loading
baager
10.09.2022 20:04

Pisite srpski a ne pomodarski jezik,,grejpruft nije i nece nikad postati srpska rec,,sem kod ustirkanih i smrdljivih pomodara