Dečak presekao ARTERIJU metalnom SLAMČICOM: Roditelji mislili da se UJEO za jezik, a onda je nastao HAOS

K.Ć. Vesti 19.09.2022 21:00 0

Metalna slamka probila je karotidnu arteriju četvorogodišnjeg dečaka

Dečak presekao ARTERIJU metalnom SLAMČICOM: Roditelji mislili da se UJEO za jezik, a onda je nastao HAOS

Shutterstock

Roditelji su u početku mislili da je dete ugrizlo jezik. Lekari su rekli da je izgubio mnogo krvi, a efikasnom intervencijom lekara mu je spašen život. 

Incident se dogodio u američkom gradu u Njujorku. Čarli DeFraja je pao na terasi dok je pijuckao piće na bazi jogurta kroz metalnu slamku, preneo je Todai.com . Slamka mu je usekla karotidnu arteriju, privremeno prekinuvši dotok krvi u njegov mozak.

Kada su zabrinuti roditelji izašli napolje da vide šta se dešava sa njihovim detetom, u početku su pomislili da se četvorogodišnjak ugrizao za jezik. Međutim, postalo je jasno da je povreda ozbiljnija nego što se prvobitno mislilo.

"U suštini je izgubio mnogo krvi", rekao je dr Ričard Skriven, šef pedijatrijske traumatološke jedinice u Stoni Bruk Trauma centru, u intervjuu za Todai.com. Lekari su konstatovali da je dečak imao povredu unutrašnje karotidne arterije preko koje se krv i kiseonik dopremaju do mozga. Uspeli su da smire krvarenje. Zahvaljujući operaciji koju je izveo dr. David Fiorelli, dečak se oporavio i trebalo bi da se vrati u vrtić ove nedelje.

Na vratu su dve arterije - po jedna sa svake strane. Oni su, pak, podeljeni na unutrašnje i spoljašnje grane. Dečak je povredio desnu unutrašnju karotidnu arteriju odmah iza vilice. Slamčica je oštetila unutrašnju arteriju. 

Zahvat je trajao svega 45 minuta, a posle nedelju dana farmakološke kome dečak se oporavio. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading