Razboleo ju je PAKAO RATA: Iako ima samo 13 godina, već je osetila STRAH koji prati čoveka kada se bori za život

K.Ć. Vesti 25.09.2022 12:00 0

Azija i njena porodica bili su primorani da napuste porodičnu kuću, a sada se devojčica i njeni rođaci nalaze u iračkom Kurdistanu

Razboleo ju je PAKAO RATA: Iako ima samo 13 godina, već je osetila STRAH koji prati čoveka kada se bori za život

Shutterstock

Tugu i očaj izazvane životom na neprijateljskom, čudnom mestu pojačale su dramatične vesti. Ispostavilo se da Azija boluje od retke autoimune bolesti.

Svi su morali da beže

Trinaestogodišnja Azija već tri godine živi sa roditeljima i šestoro braće i sestara u kampu za interno raseljena lica Baharka u Iračkom Kurdistanu, u blizini Irbila. Do 2014. godine porodica je živela u gradu Sindžar, ali su 5. juna 2014. godine, usled vazdušnih udara ISIS-a, bili primorani da napuste svoje mesto. Imali su više sreće od svojih komšija, čija je kuća potpuno uništena, a skoro svi stanovnici su poginuli.

Azija i njena porodica pobegli su u Siriju, zatim u Tursku, da bi na kraju završili u Iraku, odakle dolaze. Devojka se seća koliko se plašila bežeći u Siriju. U ovoj zemlji proveli su samo nekoliko dana pre nego što su otišli ​​u Tursku, gde su proveli nekoliko narednih godina, naučili jezik i deca su krenula u školu.

Posle nekog vremena, otac porodice je odlučio da bi bilo bolje da se vrati na poznato mesto, blizu porodične kuće.

U Turskoj je majka Azije primetila fleke na koži svoje ćerke, koje su, po mišljenju dermatologa, bile reakcija tela na ogroman stres koji je doživela. Retka autoimuna bolest zahtevala je specijalistički tretman. Nažalost, problem je bio čak i plaćanje troškova putovanja do grada, što devojčina porodica nije mogla da priušti. Zahvaljujući podršci Poljske medicinske misije, 13-godišnjakinja je konačno počela da se leči u lokalnoj bolnici, idući na laserske tretmane dva puta nedeljno i redovno uzimajući lekove.

Posle nekoliko nedelja vidi se jasno poboljšanje stanja kože, a sama Azija kaže da bi u budućnosti želela da postane lekar i da pomaže drugoj deci. U njenom životu ponovo su se pojavili optimizam i nada u bolje sutra.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading