Zbog SUPLEMENATA završio u kolicima: Nakon unete prevelike DOZE ovog vitamina sada ne može na NOGE

K.Ć. Vesti 26.09.2022 18:30 0

Muškarac završio u kolicima nakon što je uneo veliku količinu vitamina B6

Zbog SUPLEMENATA završio u kolicima: Nakon unete prevelike DOZE ovog vitamina sada ne može na NOGE

Shutterstock

Suplementi vitamina mogu da budu od velike pomoći u slučajevima kada osoba ima nedostatak nekog vitamina, ali to nikako nije zamena za zdravu ishranu. Takođe, stručnjaci upozoravaju da suplemente nikako ne treba uzimati na svoju ruku, bez konsultacija sa lekarom jer prevelike doze mogu da izazovu zdravstvene komplikacije.

Koliko preteran unos suplemenata može da bude opasan, dokaz je i jedan čovek koji nije mogao da hoda upravo zbog prevelike količine vitamina koji je unosio nakon što je utvrđeno da ima nedostatak.

Prema izveštaju medija, u pitanju je 86-godišnji čovek koji je izgubio sposobnost hoda nakon što je uzimao 70 puta veću dozu vitamina B6 nego što bi trebalo.

Njegova ćerka Alison Tejlor je za radio ABC Melburn ispričala da je njenom ocu doktor prepisao dozu od 50 miligrama vitamina B6, kako bi nadoknadio deficit tog vitamina. Ova doza je inače znatno veća od preporučene dnevne doza koja iznosi 1,7 miligrama vitamina B6 za muškarce starije od 50 godina, piše britanski "Insajder".

Pored toga što je unosio znatno veću dozu kroz suplmente, ovaj čovek je vitamin B6 unosio i kroz hranu, posebno kroz žitarice koje je jeo za doručak, a koje su pune ovog vitamina.

Njegova ćerka je ispričala da je čovek počeo da gubi osećaj u nogama nekoliko meseci nakon što je počeo da uzima prepisani suplement.

"Pre 12 meseci je vozio automobil, a sada je u domu za stare, u invalidskim kolicima", kaže Alison.

Vitamin B6 je inače vitamin koji je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim namirnicama, a utiče na više od stotinu enzima u telu, pomažući im da vrše svoju funkciju – da razlažu proteine, ugljene hidrate i masti.

Inače, adekvatan nivo vitamina B6 u telu se povezuje sa nižim nivoom obolevanja od kancera, ali je sa druge strane jednako važno ne preterivati u unosu ovog vitamina.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)
Loading