Još jedna devojka (16) stradala tokom protesta u Iranu: Vlasti rekle da je SKOČILA SA ZGRADE, evo šta njena MAJKA TVRDI

K.Ć. Vesti 10.10.2022 13:27 0

Iran. Ogromne demonstracije su u toku nakon smrti Mahse Amini, koju je lokalna policija pretukla na smrt zbog njene kose koja je virila ispod hidžaba i uskih pantalona

Još jedna devojka (16) stradala tokom protesta u Iranu: Vlasti rekle da je SKOČILA SA ZGRADE, evo šta njena MAJKA TVRDI

Profimedia

Demonstracije su brutalno ugušene, a broj mrtvih među demonstrantima raste. Jedna od njih bila je tek 16-godišnja Nika Šakarami. Njena majka ne veruje u zvaničan uzrok ćerkine smrti, kako su saopštile vlasti. Ona tvrdi da je i Nika umrla na sličan način kao i Mahsa.

Protesti u Iranu. Čak su i tinejdžeri žrtve

Nasrin Šakarami, majka preminule, rekla je za Radio Farda na persijskom jeziku o svojim sumnjama u vezi sa okolnostima smrti njene ćerke. Prema njenim rečima, vlasti 10 dana nisu obavestile porodicu o Nikinoj smrti (do tada se smatrala nestalom). Devojčino telo je odneto iz mrtvačnice i potom sahranjeno u udaljenom selu - bez saglasnosti njenih roditelja. Ipak, uspeli su da dođu do dokumanata iz kojeg su saznali da je tinejdžerki teško oštećena lobanja i da zadobijene povrede odgovaraju višestrukim udarcima u glavu.

@mahhsaamini RIP ANGEL. #nikashakarami NikaShakarami, 17, was killed in Iran’s violent crackdown on protests triggered by the death in custody of #MahsaAmini #مهسا_امینی #fyp #foryou #justiceformahsa ♬ Fallen down - Slowed - 「Incørrect」

Ožalošćena Nasrin Šakarami odlučno odbacuje „zvaničnu verziju događaja“ da je smrt njene ćerke posledica pada sa visoke zgrade i sugestiju da je reč o samoubistvu – što pak impliciraju iranske vlasti. Ona je dala dodatne informacije iz umrlice koje su bile u suprotnosti sa ovim tumačenjem. U izveštaju mrtvozornika telo devojčice je bilo netaknuto, osim razbijenih kostiju lobanje i izbijenih zuba.

"Povrede su bile samo na njenoj glavi. Ruke, noge - sve je ostalo netaknuto" - rekla je ona.

Nika Šakarami je postala još jedna ikona otpora koji se pojavljuje u Iranu. Protesti traju četvrtu nedelju i stručnjaci ih opisuju kao "najveći izazov iranskom režimu u najmanje 13 godina". Tamošnji politički lideri pokušali su da ubede javnost da su demonstracije „zavera” i rezultat separatističkih težnji kurdske manjine. Neuspešno.

Ipak, demonstrantima se pridružuju i drugi ljudi iz svih sfera života – bez obzira na godine i pol. Šakarami nije jedina tinejdžerka koja je izgubila život u neredima, pretučena od strane snaga bezbednosti. Prema Amnesti internešenel, 16-godišnja Sarina Esmailzadeh, koja je udarana pendrecima tokom protesta u Gohardaštu, u provinciji Alborz 23. septembra, takođe je doživela istu sudbinu.

Želja za promenama godinama raste u narodu Irana

Demonstranti se fokusiraju na prava žena, posebno na lične slobode, koje su u Iranu ograničene strogim verskim zakonima. Zahtevaju, između ostalih ukidanje obaveze hidžaba koju je nametnuo lokalni konzervativni režim.

"Protesti su rezultat vekovne želje za promenom i borbe za poboljšanje situacije u Iranu", rekao je dr Alan Hasanijan iz Centra za arapske i islamske studije Univerziteta Ekseter u izjavi za Gardijan.

Štaviše, ovako brutalan oblik suzbijanja otpora samo je pojačao bes i tugu demonstranata. "Pucanje na demonstrante samo podstiče bes i ogorčenost protiv korumpirane, autokratske vlade“, primećuje Tara Sepehri Far, istraživačica ljudskih prava na Bliskom istoku.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading