Rekao joj da je "predebela, a grudi i zadnjica su joj prevelike": Atletičarka Mari Kejn tuži SVETSKOG GIGANTA za 20 miliona dolara

Naj žena Vesti 19.10.2021 18:41 0

- Želela sam da budem najveći sportista ikada. Umesto toga, bila sam emocionalno i fizički zlostavljana zbog sistema koji je dizajnirao Alberto i podržao Nike - rekla je Mari Kejn američka trkačica na duge staze koja je tužila sportskog giganta i traži 20 dolara miliona odštete

Rekao joj da je "predebela, a grudi i zadnjica su joj prevelike": Atletičarka Mari Kejn tuži SVETSKOG GIGANTA za 20 miliona dolara

EPA

Najmlađa američka atletičarka razmišljala je o samoubistvu

Godine 2013. Meri Kejn se plasirala na Svetsko prvenstvo u Rusiji kao najmlađa američka atletičarka. Šesnaestogodišnjakinja se pridružila Nike Oregon projektu, programu za nadarene trkače koji vodi trener Alberto Salazar. Godine 2019. Kejn je za Njujork Tajms otkrila da je Salazarino ponašanje dovelo do mentalnog sloma: igračica je unakazila njeno telo i imala je suicidalne misli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mary Cain (@runmarycain)

Ove godine 11. oktobra Mari Kejn (25) podnela je tužbu optužujući Salazara za toksično ponašanje i psihičko zlostavljanje. Atletičarka tvrdi da ju je trener naterao da stane na vagu pred drugim ljudima i kritikovao težinu. - Salazar joj je rekao da je predebela i da su joj grudi i zadnjica prevelike  - to je pisalo u tužbi kako prenosi Njujork Tajms. Kejn takođe tvrdi da je Salazar kontrolisao hranu koju je konzumirala i naterao je da ukrade proteinske pločice od drugih sportista.

Advokat Kristen Vest MkKall, koja zastupa Kejn, takođe tvrdi da je Salazar sprečio atletičarku da se konsultuje sa njenim roditeljima o njenom zdravlju, pre svega sa ocem, koji je lekar.

Atletičarka tuži Najk

MkKall je dodao da ovaj gigant nije učinio ništa da spriječi navodne zloupotrebe. - Nike je dozvolio Albertu da osramoti žene i obezvredi njihova tela, zanemarujući njihovo zdravlje i dobrobit. To je bio sistemski i sveprisutan problem. I to su učinili radi vlastitog zadovoljstva i profita - dodao je advokat.

Godine 2019. bivši pomoćnik Salazara, Stiv Magness rekao je da je bio svedok ponašanja koje sportista opisuje. - U jednom trenutku mi je rečeno da moram naterati atletičarku da smrša. Kad sam pokazao podatke o njenoj telesnoj masnoći, koja je već bila vrlo niska, rečeno mi je: - Nije me briga šta nauka kaže, ja znam šta vidim svojim očima. Njeno dupe je preveliko - prenosi reči trenera. 

Najk nije komentarisao tužbu. Salazar je negirao navode Mari Kejn i rekao da podržava njeno zdravlje i dobrobit. - Nikada je nisam obeshrabrivao, ili još gore, nisam je osramotio da zadrži nezdravu težinu - rekao je trener 2019.

Komentari (0)
Loading