Dečak od 13 meseci PREMINUO od meningitisa: Počelo je kao obična vrtićka prehlada, ali jedan simptom je bio DRUGAČIJI

K.Ć. Vesti 07.11.2022 16:35 0

Maleni Blejk je počeo čudno da kašlje i da slini, ali roditelje to nije iznenadilo jer je nedavno krenuo u vrtić

Dečak od 13 meseci PREMINUO od meningitisa: Počelo je kao obična vrtićka prehlada, ali jedan simptom je bio DRUGAČIJI

Shutterstock

 

Medicinska sestra iz Sidneja Mišel Marel upozorava roditelje da budu svesni simptoma meningitisa nakon što su izgubili dečaka ranije ove godine.

Zdravstveno stanje male dece zna da bude komplikovano, pa je dužnost roditelja da na svaki simptom reaguje, iako deluje kao da je 'obična prehlada'. Ovo naglašavamo zbog situacije jedne mama kojoj je, nažalost, trinaestomesečni sin preminuo, iako je delovalo da je sve u redu.

Maleni Blejk je počeo čudno da kašlje i da slini, ali roditelje to nije iznenadilo jer je nedavno krenuo u vrtić. Nakon nedelju dana počeli su blagi respiratorni problemi i nekoliko puta je povratio, ali majka je za sve ovo krivila četiri nova zuba koja su mu izbijala, i vrtićku virozu.

"Nisam ni sumnjala da bi moglo da bude nešto teško jer je sve vreme bio lepo raspoložen, a čak je i dobro spavao, što je za njega bilo retko. Mislila sam da je prehlađen ili da ima neki virus je je u nekim danima bio bolje i normalno je jeo i pio. Ipak, simptomi nisu prolazili. Čak sam ga i testirala na koronu jer sam mislila da je možda to u pitanju, ali test je bio negativan", govori majka, a onda je na svom sinu primetila jedan čudan simptom, a prenosi mamamia.com.au.

"Primetila sam da mu je vrat delovao ukočen jer nije mogao da nagne glavicu napred, i odvela sam ga u bolnicu. Znala sam da je to znak meningitisa, pa sam se baš zabrinula, ali nikad nisam mislila da će stvarno da potvrde da ga ima. I dalje sam mislila da će mi reći da je u pitanju najobičnija prehlada, nikada nisam pomišljala da može biti nešto gore. Nikada ne pomisliš da će takve stvari da se dogode baš tebi."

Nakon nekoliko sati od dolaska u bolnicu, dečak je počeo da dobija napade, i odmah je podvrgnut operaciji kako bi mu uklonili tečnost iz mozga. Nažalost, lekari nisu uspeli da ga spasu.

 

 

"Rekli su nam da njegovi organi polako počinju da mu otkazuju i da više ne mogu ništa da urade. Bili smo slomljeni. Iako se meningitis nije pokazivao na testovima koje su lekari napravili, ipak su potvrdili da je to bila jedina verovatna dijagnoza za tešku bakterijsku infekciju u njegovom mozgu. Nikada nije otkriveno kako ju je dobio", ispričala je slomljena majka.

Šta je meningitis?

Meningitisi predstavljaju upalu mekih moždanica ili meninga, koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Upale meninga mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, toksinima i različitim fizičkim i hemijskim agensima.

Kao reakcija na upalu uvek se javlja povećana sekrecija cerebrospinalne tečnosti (likvora) i povećava se intrakranijalni pritisak. Povećani intrakranijalni pritisak manifestuje se grupom simptoma koji se označavaju kao meningealni sindrom.

Razlikovanje virusnih i bakterijskih meningitisa je izuzetno važno jer pravovremena specifična antibiotska terapija kod bakterijskih meningitisa spasava život bolesnika. Za njihovo razlikovanje presudna je lumbalna punkcija.

Bakterije na moždane ovojnice dospevaju putem krvi i limfe sa pluća, kože, sinusa, srednjeg uha...

Simptomi:

  • Povišena temperatura
  • Glavobolja
  • Povraćanje
  • Fotofobija (preosetljivost na svetlost)
  • Poremećaji svesti (dezorijentisanost, konfuznost, zbunjenost, zaboravnost, gubitak pamćenja, smetnje u govoru, gubitak svesti...)
  • Neurološki ispadi u slučaju zahvatanja i mozga (nekontrolisani pokreti, slabost nogu, grčevi...)

BONUS VIDEO

Izvor: yumama.mondo.rs

Komentari (0)
Loading